×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 73 niet laden

passportcoversmallvw0De Europese Unie is in april 2009 akkoord gegaan met een wijziging van de Europese Paspoortwet. Dit heeft tot gevolg dat alle landen die zijn aangesloten bij de EU verplicht zijn om hun paspoorten en identiteitsbewijzen aan deze wet aan te passen. Deze wetgeving overstijgt de landelijke wetgeving. In deze wetgeving is opgenomen dat voor iedereen 1 paspoort per persoon is verplicht, de zgn "one person-one passport" maatregel. Dit zou de veiligheid van de kinderen ten goede komen. Hiermee komt een einde aan het bijschrijven van je kind in je paspoort. Tevens worden alle gezinnen nu met extra kosten opgezadeld in verband met het aanschaffen van paspoorten voor alle kinderen in het gezin.

 

 

Verder houdt de wijziging van de paspoortwet in, dat kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen twee vingerafdrukken moeten afstaan zodat die op de biometrische chip van het paspoort kunnen worden opgeslagen. De Nederlandse Paspoortwet wil dat kinderen vanaf 6 jaar hun vingerafdrukken afstaan om in het paspoort te worden opgenomen. De discussie is momenteel op Europees niveau gaande of kinderen vanaf 6 jaar te jong zijn omdat hun vingerafdrukken nogal aan veranderingen onderhevig zijn gedurende de geldigheid van het paspoort.

Omdat de Europese wetgeving de Nederlandse overstijgt, zal de Nederlandse Paspoortwet dus moeten worden aangepast: biometrische gezichtsopname, twee vingerafdrukken die worden opgeslagen op een RFID-chip welke onderdeel uitmaakt van je biometrische paspoort voor iedereen vanaf 12 jaar.

Zolang de Nederlandse wetgeving niet is aangepast, hoeven we nog geen vingerafdrukken af te staan, echter er werd begin dit jaar al aangekondigd dat medio 2009 de vingerafdrukken verplicht zouden worden. In ons forum werd hier ook aandacht aan besteed. Update: inmiddels hebben we gezien dat op de website paspoortinformatie.nl staat "Vanaf 28 juni 2009 moeten paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten in de elektronische chip ook vingerafdrukken gaan bevatten."

Bron: Statewatch.org

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha