De Reclaim Your Face coalitie zet zich al een tijd in om biometrische surveillance uit de Europese straten te weren. We pleiten ervoor dat het verbod op biometrische surveillance, zoals dat nu in de voorgestelde AI-Verordening staat, breder wordt. Zo schreven we een brief aan Europarlementariërs waarin we samen met 53 organisaties vragen om betere bescherming van onze fundamentele rechten door biometrische massasurveillance te verbieden.

De belangrijkste punten uit onze oproep voor een breder en beter verbod op biometrische surveillance in de AI-Verordening zijn:

  • Het verbod moet niet alleen gelden voor handhavingsdoeleinden, maar ook voor bijvoorbeeld commerciële toepassingen.
  • Het verbod moet niet beperkt zijn tot realtime toepassingen, maar ook toepassingen verbieden waarbij de technologie achteraf wordt ingezet.
  • Uitzonderingen op het verbod, waarvan onafhankelijke evaluaties bevestigen dat ze niet voldoen aan de bestaande Europese mensenrechten, moeten worden geschrapt.
  • Discriminerende of manipulatieve vormen van biometrische categorisatie moeten worden gestopt.
  • De risico's van emotieherkenning moeten op een passende manier worden geadresseerd.

...meerdere leden van het Europees parlement hebben publiekelijk toegezegd amendementen in te zullen dienen voor een volledig verbod op biometrische massasurveillance in de AI-Verordening. En Europarlementariërs Kim van Sparrentak, Peter Vitanov, Kateřina Konečná en Rob Rooken zich uitspraken voor een vol verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte. Daarbij voegen zij zich bij Svenja Hahn en Brando Benifei die dit eerder al deden.

Maar het is nog geen gelopen race. Er zal nog vele maanden onderhandeld moeten worden over de AI-Verordening. Daarom is het nog steeds belangrijk dat we ons laten horen voor betere bescherming van onze rechten en vrijheden en onze open samenleving. Ook jij kunt dat doen door ons burgerinitiatief Reclaim Your Face te ondertekenen. Onderteken ons burgerinitiatief voor een verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte

Disclaimer: Bij het klikken op de link wordt je doorverwezen naar de pagina van het burgerinitiatief Reclaim Your Face. Bij het ondertekenen wordt om persoonsgegevens gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om je ondertekening geldig te maken, zoals vereist in de Europese Verordening over het Europees burgerinitiatief.

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha