Biometrie & Gezichtsherkenning

Een Britse supermarktketen is onder vuur komen te liggen omdat het gezichtsherkenningscamera's inzet om klanten te filmen en vergelijken met personen op een lijst die volgens het bedrijf "antisociaal gedrag" zouden vertoonden of winkeldieven zouden zijn. De Britse privacyorganisatie Big Brother Watch (BBW) heeft een klacht bij de Britse privacytoezichthouder ingediend.

Volgens BBW gaat het om "Orwelliaanse surveillance" van onschuldige klanten. De camera's worden in 35 supermarkten gebruikt.

De database van ongewenste klanten die keten bijhoudt bevat geen veroordeelde winkeldieven, maar personen van wie die supermarkt vindt dat ze antisociaal gedrag vertonen of zouden hebben gestolen.

Personen die van de supermarkt een toegangsverbod opgelegd hebben gekregen kunnen via de camera's worden herkend, aldus een woordvoerder tegenover de BBC

Alles bij de bron; Security


 

Clearview AI, een bedrijf dat gezichtsherkenningstechnologie verkoopt aan opsporings- en handhavingsinstanties wereldwijd, krijgt opnieuw een miljoenenboete aan zijn broek. De Griekse privacywaakhond deelt een boete van 20 miljoen euro uit aan het Amerikaanse technologiebedrijf voor het overtreden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Het bedrijf mag niet langer persoonsgegevens van Griekse burgers verwerken en moet reeds verzamelde gegevens vernietigen. Dat schrijft privacyorganisatie Noyb, die samen met andere privacyorganisaties een reeks aanklachten indiende tegen Clearview.

Alles bij de bron; VPN-Gids


 

De politie van Londen heeft onlangs haar eigen algoritmes getest bij live gezichtsherkenning. Drie personen werden aangehouden, twee drugsdealers en een man die een hulpverlener zou hebben aangevallen.

Bij de actie deelden zowel de politie als de burgerrechtenbeweging Big Brother Watch flyers en pamfletten uit. Op de ene stond een uitleg van de technologie, op de andere een waarschuwing. BBW spreekt van ‘Orwelliaanse toestanden’ en een ‘zeer onnauwkeurige’ technologie.

De politie deed de test om juist die nauwkeurigheid te analyseren. ‘We hebben een juridische verantwoordelijkheid om de prestaties van live gezichtsherkenningstechnologie te begrijpen’, twitterde de Met. De aanhoudingen zijn een ‘fantastisch resultaat’ van een ‘innovatieve technologie’ die helpt ‘de bevolking van Londen te beschermen’.

Bron; Cops-in-Cyberspace


 

Gezichtsherkenningssoftware en vingerafdrukscanners zijn niet weg te denken uit hedendaagse smartphones. Mocht je deze inlogmethodes - om welke reden dan ook - tijdelijk willen blokkeren, dan kan dat met een knoppencombinatie op je smartphone...

...Welke reden je ook hebt, zo blokkeer je de biometrische inlogmethodes op Android-toestellen en iPhones.

Sinds de komst van Android 9 is er een Lockdown-modus toegevoegd aan het besturingssysteem. Je kunt deze functie instellen door ‘Instellingen’ te openen. Navigeer vervolgens naar ‘Beveiliging en vergrendelscherm’. Druk op het tandwielicoon naast de optie ‘Schermvergrendeling’ en schakel ‘Lockdown-optie weergeven’ in. Omdat verschillende Android-telefoons vaak nét verschillende instellingmenu’s gebruiken, kan het zijn dat deze optie moeilijk vindbaar is. Vul dan gewoon ‘lockdown’ in bij de zoekbalk in ‘Instellingen’, en zet vervolgens ‘Lockdown-optie weergeven’ aan.

Nu je deze functie hebt ingesteld, kun je de Lockdown-modus inschakelen door de aan-uitknop enkele tellen ingedrukt te houden. Bovenin het scherm verschijnt een slotje met daarbij de tekst ‘Lockdown’. Druk hierop en je toestel wordt direct vergrendeld.

Om je telefoon te ontgrendelen moet je je pincode, wachtwoord of patroon invoeren. Hierna wordt de Lockdown-modus automatisch weer uitgeschakeld. De gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner en andere geavanceerdere inlogmethodes werken dan weer, net zoals vóór het inschakelen van de Lockdown-modus.

Op een iPhone kun je de gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner tijdelijk blokkeren zonder de instellingen te doorspitten. Houd de aan-uitknop en een van de volumeknoppen een paar seconden tegelijkertijd ingedrukt. Zodra je de optie ziet om je telefoon uit te schakelen, worden Face ID en Touch ID automatisch geblokkeerd. Je kunt nu enkel nog met je toegangscode inloggen.

Alles bij de bron; HLN


 

Instagram komt met een controversieel plan voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. Als je je leeftijd wil verifiëren binnen het social medium, dan moet je nu een gezichtsscan laten maken waarbij kunstmatige intelligentie bepaalt hoe oud je bent.

Het is vooral bij kinderen belangrijk dat er wordt gecheckt hoe oud ze zijn, want onder de 13 jaar mag je Instagram niet gebruiken. Instagram maakt voor deze check gebruik van een bedrijf genaamd Yoti, dat AI ontwikkelde om door middel van een gezichtsscan te checken hoe oud je bent. 

Alleen is het de vraag of het publiek dit wel ziet zitten. Veel mensen vrezen voor hun privacy als steeds meer bedrijven een gezichtsscan maken en dus heel belangrijke biometrische gegevens in handen kunnen hebben. Een wachtwoord met nummers of letters kun je veranderen, je gezicht verander je iets minder makkelijk, naast dat je je moet afvragen of je dat ooit zou willen.

Aan de andere kant is Yoti wel een vertrouwde leverancier: in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikgemaakt van deze technologie door overheden. De AI kan zien hoe oud je bent aan bepaalde signalen, al is het onduidelijk welke signalen dit zijn.

Natuurlijk kan dit systeem ook omzeild worden maar Instagram heeft ook zo zijn maniertjes om dingen te checken. Via een systeem checkt het bijvoorbeeld de verjaardagsberichten van gebruikers en de leeftijd van mensen waarmee ze veel interactie hebben. Kortom, het arsenaal aan controlerende wapens is flink. Alleen moet je daarmee dus ook iets opgeven dat veel mensen veel te waardevol vinden voor slechts een social medium.

Alles bij de bron; DutchCowboys


 

Microsoft stopt met de gezichtsherkenningstechnologie waarmee het bedrijf onder meer emoties van mensen zegt te kunnen raden. Volgens Microsoft riep de kunstmatige intelligentie vragen over privacybescherming op en bestond het risico op discriminatie en andere vormen van misbruik. 

Het gaat om de gezichtsherkenning in de dienst Azure Face, die Microsoft aan bedrijven verkoopt. Niet alleen herkent de technologie welke emoties een persoon laat zien, maar ook gender, leeftijd, haar en make-up....

...Experts laten zich al langer negatief uit over de gevolgen van programma's die gezichten kunnen lezen. Zo zouden ze bij werkgevers kunnen leiden tot discriminatie bij het aannemen van nieuwe mensen. Daarnaast buigen wetgevers in de VS en Europa zich over de legaliteit van de technologie.

Alles bij de bron; NU


 

Er is overduidelijk nog veel werk aan de winkel wat betreft het gebruik van biometrische herkenningstechnologie in de publieke ruimte, stelt columniste en experte digitale rechten Paola Verhaert. Terwijl twee derde van de Vlamingen nog niet eens weet wat AI betekent, blijven politici oorverdovend stil. ‘Dit gaat om onze burgerrechten. Mensen moeten weten wat hen boven het hoofd hangt.’

Met het Europese burgerinitiatief geeft de Europese Commissie Europese burgers een middel in handen om zelf wetsvoorstellen te doen. Dat gebeurt nu ook bij de campagne Reclaim Your Face. Die campagne ijvert voor een verbod op het gebruik van biometrische identificatie in de publieke ruimte. 

Ondertussen werkt de Europese Commissie naarstig aan de Artifical Intelligence Act (AI Act). Daarmee wil de Commissie een regelgevend wettelijk kader invoeren voor het gebruik van artificiële intelligentie, en dus ook biometrische identificatie.

Bij biometrische identificatie op afstand wordt een AI-systeem gebruikt om een persoon te identificeren op basis van bepaalde biometrische gegevens. Het kan gaan om stem, iris of gezicht. Gezichtsherkenning groeide de afgelopen jaren uit tot de meest populaire toepassing van biometrische identificatie op afstand. De Europese AI Act zal onder meer bepalen of gezichtsherkenningssoftware in de publieke ruimte toegelaten wordt. Dat wil zeggen dat de impact daarvan op onze burgerrechten niet te onderschatten valt. 

Het probleem bij het gebruik van gezichtsherkenningssoftware in de publieke ruimte is dat de deur wordt opengezet voor een continue identificatie van alle burgers. De mogelijkheid van anonimiteit wordt volledig ingetrokken, ongeacht wie je bent. 

Biometrische identificatie in de publieke ruimte ondermijnt niet alleen onze rechten op privacy en gegevensbescherming. Ook ons recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op vereniging en het recht op gelijkheid en recht op non-discriminatie komen in het gedrang. Denk maar aan het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie bij Black Lives Matter-protesten in de VS...

...Er is een overduidelijke nood aan publiek debat over de plaats van gezichtsherkenningssoftware in onze samenleving. Toch blijft het oorverdovend stil bij onze politici. ‘Het is een bewuste strategie van politici’, vertelde Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten recent aan Humo. ‘Want ze zijn bang om het debat aan te gaan.’

Maar wie bang is om een debat aan te gaan ontneemt de ander hun recht op spreken. De inzet van dit debat is te hoog om stil te blijven. Daarom dat het broodnodig is dat politici zich durven verdiepen in het thema en een engagement aangaan met middenveldorganisaties en experts. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel dat 2 op 3 Vlamingen nog nooit van AI gehoord had, of als dat wel zo was niet wist wat het betekent. Er is duidelijk nog werk aan de winkel.

Alles bij de bron; MO*


 

Tesco gaat naar verluidt begin volgend jaar biometrische betaalmethoden, waaronder gezichts- en handpalmherkenning, invoeren bij de kassa.

Volgens sommige berichten zal Tesco's grootste supermarkt in het Verenigd Koninkrijk met deze stap afstappen van contante betalingen en kaartbetalingen, terwijl andere suggereren dat deze helemaal niet meer zullen worden geaccepteerd.

Veel consumenten staan huiverig tegenover de technologie en zien het als een stap in de richting van een cashloze maatschappij. Er wordt echter algemeen aangenomen dat biometrische herkenningssoftware, die authenticatie op basis van fysieke kenmerken mogelijk maakt, zou leiden tot kortere wachtrijen, hygiënischer zou zijn dan het intikken van een pincode en beduidend minder fraudegevoelig is.

Bron: grocerygazette.co.uk via AGF


 

PimEyes, een zoekmachine met gezichtsherkenning, ligt onder vuur. Voor sommigen lijkt het een handig snufje, voor anderen vooral een dure manier van stalken. VUB-onderzoeker Rob Heyman geeft uitleg.

“PimEyes is een website die het internet doorzoekt naar foto’s die lijken op de foto die je zelf oplaadt. De machine onderscheidt unieke kenmerken in de geüploade foto en gebruikt die om door de hele database van het internet te gaan. Enkel foto’s op sociale media laat het links liggen.”

“Mensen die hun online privacy willen beschermen en er zeker van willen zijn dat hun foto’s op bepaalde plaatsen niet opduiken, kunnen zich een abonnement aanschaffen. Stel dat je iets bekender bent en jouw foto’s zich automatisch overal verspreiden, dan is dat wel een manier om een overzicht te krijgen van waar die foto’s te vinden zijn. En of ze wel getoond worden op een website of bij een thema waarmee je geassocieerd wil worden.”...

...Is de website legaal? “Als het je eigen afbeelding is die je gebruikt, is het op het eerste gezicht volledig in orde. Al weet ik niet of de server van PimEyes in Europa staat en of hun privacy statement up-to-date is. Waar PimEyes minder op zal scoren is dat zij heel het internet hebben doorzocht om hun overzicht van foto’s te maken. Ook foto’s die niet op PimEyes zijn geüpload zullen dus al door hun systeem zijn gehaald, inclusief de mijne en de jouwe.”

Alles bij de bron; deMorgen


 

De Reclaim Your Face coalitie zet zich al een tijd in om biometrische surveillance uit de Europese straten te weren. We pleiten ervoor dat het verbod op biometrische surveillance, zoals dat nu in de voorgestelde AI-Verordening staat, breder wordt. Zo schreven we een brief aan Europarlementariërs waarin we samen met 53 organisaties vragen om betere bescherming van onze fundamentele rechten door biometrische massasurveillance te verbieden.

De belangrijkste punten uit onze oproep voor een breder en beter verbod op biometrische surveillance in de AI-Verordening zijn:

  • Het verbod moet niet alleen gelden voor handhavingsdoeleinden, maar ook voor bijvoorbeeld commerciële toepassingen.
  • Het verbod moet niet beperkt zijn tot realtime toepassingen, maar ook toepassingen verbieden waarbij de technologie achteraf wordt ingezet.
  • Uitzonderingen op het verbod, waarvan onafhankelijke evaluaties bevestigen dat ze niet voldoen aan de bestaande Europese mensenrechten, moeten worden geschrapt.
  • Discriminerende of manipulatieve vormen van biometrische categorisatie moeten worden gestopt.
  • De risico's van emotieherkenning moeten op een passende manier worden geadresseerd.

...meerdere leden van het Europees parlement hebben publiekelijk toegezegd amendementen in te zullen dienen voor een volledig verbod op biometrische massasurveillance in de AI-Verordening. En Europarlementariërs Kim van Sparrentak, Peter Vitanov, Kateřina Konečná en Rob Rooken zich uitspraken voor een vol verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte. Daarbij voegen zij zich bij Svenja Hahn en Brando Benifei die dit eerder al deden.

Maar het is nog geen gelopen race. Er zal nog vele maanden onderhandeld moeten worden over de AI-Verordening. Daarom is het nog steeds belangrijk dat we ons laten horen voor betere bescherming van onze rechten en vrijheden en onze open samenleving. Ook jij kunt dat doen door ons burgerinitiatief Reclaim Your Face te ondertekenen. Onderteken ons burgerinitiatief voor een verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte

Disclaimer: Bij het klikken op de link wordt je doorverwezen naar de pagina van het burgerinitiatief Reclaim Your Face. Bij het ondertekenen wordt om persoonsgegevens gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om je ondertekening geldig te maken, zoals vereist in de Europese Verordening over het Europees burgerinitiatief.

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!