Facebook dwingt onderzoekers van de Duitse non-profit AlgorithmWatch om te stoppen met onderzoek op de sociale media van het bedrijf. AlgorithmWatch schrijft vrijdag op zijn website onder meer dat het onderzoek niet voldoet aan Facebooks voorwaarden...

...In Facebooks voorwaarden staat dat het niet is toegestaan om op automatische wijze gegevens van Facebook te verzamelen. AlgorithmWatch stelt dat de methode, waarbij vrijwilligers informatie over hun feeds met de onderzoekers deelde, geen schending van privacy is, omdat zij voor het onderzoek alleen hun eigen nieuwsoverzichten uitlezen.

AlgorithmWatch schrijft dat het in juli heeft besloten om de stekker uit het project te trekken, omdat het een rechtszaak in financiële zin niet kan riskeren...

...Het is de tweede keer in korte tijd dat blijkt dat Facebook onafhankelijk onderzoek op zijn sociale media tegenhoudt. Eerder deze week werd bekend dat academici van de New York University vanwege onderzoek door het bedrijf waren geschorst.

In 2019 blokkeerde Facebook een tool van een onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Met de software konden onderzoekers informatie van Facebook-pagina's en -groepen verzamelen.

Alles bij de bron; NU


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha