Printers van HP, Samsung en Xerox die sinds 2005 zijn verkocht, hebben een ernstig beveiligingsgat in de driversoftware voor Windows. De oorsprong is software van HP die ook dienst doet voor printers die door Samsung en Xerox zijn uitgebracht onder eigen naam. 

De security-update die HP op 19 mei heeft uitgebracht, is volgens de leverancier voor "een potentiële buffer overflow" in de softwaredrivers "voor bepaalde producten". De uitklapbare lijst van geraakte producten geeft een flinke opsomming van printers; uiteenlopend van HP's LaserJet- en Color Laser-printers via multifunctionals (MFP's) tot aan Samsungs laserprinters en MFP's. 

Security-onderzoeker Kasif Dekel van SentinelOne heeft de door hem ontdekte programmeerfout op 18 februari gemeld bij HP. De ontdekking is gedaan toen het SentinelLabs-onderzoeksteam een gloednieuwe HP-printer installeerde, en daarbij een waarschuwing kreeg van de tool Process Hacker. Eerder zijn daarmee een vijftal 12 jaar oude gaten in een Dell-systeemdriver gevonden. De kwetsbaarheid in HP's printerdrivers overtroeft dit; het is 16 jaar oud.

In het informatiebulletin van HP over de security-update valt al wel te lezen dat het gaat om een verhoging van rechten. Dit beveiligingsprobleem is zeer ernstig, het heeft namelijk een score van 8,8 gekregen op de CVSS-kwetsbaarhedenschaal die loopt tot 10. SentinelOne heeft laten weten dat aanvallers die succesvol misbruik maken dan naar believen nieuwe accounts kunnen aanmaken, eigen programma's kunnen installeren, maar ook gegevens kunnen bekijken, wijzigen, versleutelen en verwijderen.

Alles bij de bron; AGConnect


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha