Een algoritme dat moest zorgen voor een eerlijke verdeling van de schaarse eerste vaccins in de Verenigde Staten, maakte een fout die dit weekend tot veel ergernis leidde. Het jonge personeel stuurde een protestbrief die ProPublica publiceerde, waaruit blijkt dat de fout in het algoritme al op dinsdag was opgemerkt maar dat de uitnodigingen voor de vaccinatie evengoed op donderdag zijn verstuurd.

Het algoritme gaf prioriteit aan het vaccineren van medisch personeel dat het hoogste risico liep bij een besmetting met Covid-19. Het hield verder rekening met de leeftijd en de afdeling in het ziekenhuis waar het betreffende personeelslid werkt.

Doordat de jonge dokters en dito verpleging vaak geen vaste werklocatie hadden en hun leeftijd geen aanleiding was voor een hoge prioriteit, vielen ze buiten de vaccinatie-oproepen. Slechts zeven van de artsen in opleiding en ander jong medisch personeel - allemaal werkzaam in het front tegen de Covid-19-epidemie - kwamen volgens het algoritme in aanmerking voor vaccinatie.

Veel van de medische staf die wèl werd opgeroepen, werkte al vanaf maart thuis en had geen contact met patiënten.

Alles bij de bron; AGConnect


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha