We kennen al de DeepFakes, foto’s en video’s waarin het gezicht van persoon A op het gezicht van persoon B geplakt is. De sneue variant daarop is DeepNude: software die afbeeldingen van vrouwen ‘uitkleedt’ en voorziet van blote lichaamsdelen. Het is nepnaakt natuurlijk, maar de schade die ze veroorzaken, is wel echt.

Sensity, een bedrijf dat de verspreiding van gemanipuleerde beelden onderzoekt, maakte vorige week bekend dat een bot in chatapp Telegram (400 miljoen gebruikers) honderdduizenden afbeeldingen van vrouwen digitaal ontkleedde. Telegram-gebruikers sturen een foto op naar de bot en krijgen even later de blootversie terug.

Zoals de algoritmes van DeepFakes worden getraind met foto’s en video’s van gezichten, is DeepNude gevoerd met pornofilms. Giorgio Patrini, oprichter van Sensity, legt aan de telefoon uit hoe het werkt: „De software vult ontbrekende blote delen van het lichaam in en houdt rekening met huidskleur en lichtinval. Op hoge resolutie zie je nog wel verschil, maar dat duurt vast niet lang meer.”

De app met het niveau van Porky’s Pikante Pretpark kan wel reputaties vernietigen en levens kapotmaken. Patrini vertelt over een influencer die door nepnaakt een sponsordeal kwijtraakte. Niet alleen bekende personen zijn de dupe: uit het onderzoek blijkt dat de DeepNude-klanten vooral foto’s van meisjes in hun directe omgeving uploaden.

Sensity probeerde Telegram zover te krijgen de bot te stoppen. Toen dat niet lukte, hebben ze besloten het rapport publiek te maken. Inmiddels heeft een Italiaanse privacyinstantie een officiële klacht ingediend.

Alles bij de bron; NRC


 

 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha