Sociale netwerken

Socialemediabedrijf Tiktok heeft op het laatste moment wijzingen in het privacybeleid uitgesteld die het mogelijk zouden maken om individuele gebruikers gerichte reclame aan te bieden.

Europese toezichthouders maakten zich zorgen over de privacy van gebruikers en onderzoeken nu of het van oorsprong Chinese techbedrijf zich wel aan de regels voor datagebruik houdt die gelden in de Europese Unie.

TikTok bevestigt dat het wijzigingen in het beleid heeft uitgesteld, maar het staat nog steeds achter het plan om gerichte reclame aan te bieden. Het bedrijf gaat praten met toezichthouders en andere betrokken partijen.

De Ierse Data Protection Commission (DPC), de leidende toezichthouder van de EU, onderzoekt nog twee andere zaken tegen TikTok. Een gaat over de verwerking van privacygegevens van kinderen, een groep die veel gebruik maakt van het platform. Het andere onderzoek gaat over het versturen van persoonlijke gegevens van Europese gebruikers naar China.

Alles bij de bron; NOS


 

Facebook en Instagram gaan deze zomer mogelijk offline in de Europese Unie, zo concludeert politieke site Politico. De Ierse datatoezichthouder heeft een voorstel naar andere toezichthouders gestuurd om te blokkeren dat Meta data doorstuurt naar de VS en die hebben nu een maand om hun input te geven.

Als de toezichthouders Meta dwingen tot het stoppen met het opslaan van Europese gebruikersgegevens op Amerikaanse servers, dan betekent dat vermoedelijk dat Facebook en Instagram in Europa offline gaan. Dat heeft Meta zelf enkele maanden geleden zo gezegd. Of dat ook echt gebeurt, zal moeten blijken als de toezichthouders bij de voorgenomen blokkade blijven. Het is onduidelijk of WhatsApp wel zou blijven functioneren.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Meta heeft volgens geruchten het team dat zich richt op bescherming van de integriteit van verkiezingen op bijvoorbeeld Facebook, teruggebracht van 300 naar 60 personen. Dat meldt The New York Times...

...In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 noemde Zuckerberg het waarborgen van de integriteit van verkiezingen de topprioriteit. Het platform scherpte onder andere de regels rond politieke advertenties aan en maakte werk van het bestrijden van nepnieuws om verkiezingen te beïnvloeden door honderdduizenden berichten te verwijderen. Die acties kwamen mede nadat bleek dat grote aantallen aan de Russische staat gelieerde accounts de verkiezingen in de VS van 2016 probeerden te beïnvloeden met nepberichten.

Sinds vorig jaar staat Facebook politieke advertenties weer toe in de VS.

Alles bij de bron; Tweakers


 

DHL is gestopt met klantcontact via sociale media als Facebook en Twitter omdat de veiligheid van persoonsgegevens niet langer gewaarborgd kunnen worden. Dat meldt het bedrijf op Twitter.

Sinds het klappen van Privacy Shield in juli 2020 mogen gegevens niet zomaar vanuit de Europese Unie naar de VS verstuurd worden. Of de maatregel van DHL rechtstreeks te maken heeft met het geklapte Privacy Shield, is onduidelijk. Vragen hierover zijn (nog) niet beantwoord.

Bij webcare via Twitter of Facebook zal er in de meeste gevallen sprake zijn van gegevensverwerking, omdat de aanbieders van de platforms Amerikaans zijn. “Er is sowieso sprake van een doorgifte als er gebruik wordt gemaakt van een partij die fysiek in de VS is gevestigd en daar ook data verwerkt. Er is ook al sprake van doorgifte als de gegevens fysiek in Europa blijven, maar door partijen in bijvoorbeeld in de VS ingezien worden”, aldus Peter Kager van ICT Recht.

Alles bij de bron; AGConnect


 

Facebook moet sinds kort aan allerlei datawetten voldoen, maar het bedrijf heeft 'geen idee' wat er eigenlijk met zijn data gebeurt. Dat staat in een gelekt document dat in handen is van Motherboard.

"We hebben niet voldoende controle en kunnen niet goed genoeg uitleggen hoe onze systemen informatie gebruiken", staat in het document dat Motherboard online heeft gezet. "Daarom kunnen we moeilijk beleidsveranderingen doorvoeren of beloften maken over hoe we data niet zullen gebruiken." 

Facebook zou verrast zijn geweest door wetswijzigingen in de Europese Unie en India vorig jaar. 

Alles bij de bron; RTL


 

Signal is een chat-app die veel gebruikt wordt door mensen die gesteld zijn op hun privacy. Journalisten, activisten, cyberdeskundigen en high profiel tech-leiders zoals Twitter CEO Jack Dorsey en klokkenluider Edward Snowden maken dankbaar gebruik van de dienst voor het uitwisselen van potentieel gevoelige informatie.

De app is gebouwd op open-source software. Dit betekent dat iedereen de broncode kan bekijken en testen voor veiligheidsdoeleinden.

Net zoals andere chat-apps zoals Telegram en WhatsApp kun je met Signal berichten, spraakberichten, foto’s, video’s, GIF’s, locaties en bestanden versturen. Ook kun je met Signal groepsgesprekken en videogesprekken voeren. Signal heeft recent het maximaal aantal deelnemers in een videogesprek verhoogd naar veertig personen. 

Er zijn geen advertenties, affiliate-links, of enige vorm van tracking wanneer je de app van Signal gebruikt. Ook is de chat-app niet verbonden aan een groot techbedrijf, zelfs niet indirect. 

Signal maakt gebruik van het Signal protocol voor end-to-end-encryptie ontwikkeld door Open Whisper Systems. Dit houdt in dat alle berichten die op het platform worden verstuurd versleuteld zijn. Alleen de persoon waarmee je aan het chatten bent kan de informatie zien die je verstuurt.

Signal heeft veiligheidsnummers ingebouwd als een extra beveiligingslaag. Voor elke persoon met wie je chat bestaat een uniek veiligheidsnummer, waarmee je kunt controleren of het gesprek goed beveiligd is.

De Signal-app is op zichzelf al erg veilig, maar gebruikers kunnen met onderstaande maatregelen en instellingen zorgen voor nog meer privacy en veiligheid op Signal: [hoe lees je bij de bron]

  • Schakel verdwijnende berichten in.
  • Zet appvergrendeling aan.
  • Zet meekijkpreventie aan.
  • Schakel oproepen omleiden in.

...Signal is wat ons betreft één van de meest privacyvriendelijke chat-apps en een uitstekend alternatief voor WhatsApp. Het nadeel is dat er nog weinig gebruikers zijn. Het aantal gebruikers is nog altijd aanzienlijk minder dan dat van WhatsApp. Wil jij de app gaan gebruiken? Dan staat je nog één ding te doen: je vrienden en kennisen overtuigen om ook gebruik te gaan maken van Signal.

Alles bij de bron; VPNGids


 

Meta heeft een boete van 17 miljoen euro gekregen van de Ierse privacywaakhond om zijn onvermogen een aantal datalekken in 2018 te voorkomen. Het gaat om totaal 12 datalekken die van juni tot december 2018 plaatsvonden op Facebook.

Volgens de Ierse Data Protection Commission (DPC), de belangrijkste privacyautoriteit van Europa, heeft Facebook-moederbedrijf Meta niet genoeg stappen ondernomen om de persoonlijke gegevens van Europeanen te beschermen.

Eén van de twaalf lekken was een bug in Facebook die het mogelijk maakte voor ontwikkelaars van Facebook-apps om de foto's van miljoenen gebruikers in te zien. 

De Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) schrijft voor dat bedrijven maatregelen moeten nemen om gebruikersdata veilig te stellen. Meta heeft deze regels geschonden, besluit de Ierse waakhond nu.

Alles bij de bron; RTLNieuws


 

Meta, het moederbedrijf van Facebook, gaat 90 miljoen dollar betalen om een punt te zetten achter een zoveelste zaak rond schendingen van de privacy van Facebookgebruikers.

Het sociale netwerk werd ervan beschuldigd om de online activiteiten van zijn gebruikers gevolgd te hebben, zelfs nadat ze uitgelogd waren van het platform. Facebook wilde zo gegevens verzamelen om zijn advertenties gerichter te kunnen laten zien aan gebruikers. 

Het akkoord voorziet in 90 miljoen voor de deelnemers van een class action die kunnen bewijzen dat ze door deze techniek getroffen werden. Het gaat om Amerikaanse gebruikers die tussen 2010 en 2011 gevolgd werden. 

Alles bij de bron; DataNews


 

Versleutelde chatapp Signal heeft een nieuwe feature geïntroduceerd waardoor gebruikers hun telefoonnummer kunnen wijzigen en tegelijkertijd hun profiel en chatgeschiedenis behouden. Signal ondersteunde al de optie om chatgeschiedenis en profiel van een oude telefoon naar een nieuwe telefoon over te zetten als hetzelfde telefoonnummer wordt behouden.

Voorwaarde is wel dat gebruikers op de telefoon met hun oude telefoonnummer Signal-berichten kunnen ontvangen en versturen en hetzelfde toestel houden en het telefoonnummer wijzigen. In het geval iemand zijn telefoonnummer binnen Signal wijzigt zal de chatapp dat aan andere gebruikers waarmee wordt gechat tonen.

Alles bij de bron; Security


 

WhatsApp moet aantonen dat het gebruikers voldoende informeert over het gebruik van hun persoonsgegevens. De Europese Commissie en verschillende consumentenorganisaties hebben daarover een brief gestuurd naar de berichtendienst.

"WhatsApp moet ervoor zorgen dat gebruikers begrijpen waar ze mee instemmen en weten waar hun persoonlijke gegevens voor worden gebruikt, met name als deze worden gedeeld met zakelijke partners", schrijft Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders. De Commissie wil ook weten of WhatsApp voldoet aan de Europese wetgeving voor consumentenrechten.

De Commissie en consumentenautoriteiten hebben ook zorgen over de uitwisseling van persoonlijke gegevens van gebruikers tussen WhatsApp en derden of andere bedrijven van Facebook/Meta. WhatsApp heeft tot eind februari om te overleggen met de Commissie en de nationale autoriteiten.

Alles bij de bronnen; Nu & Emerce


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha