Volgens schattingen zou een derde van ruim tweehonderd miljoen Netflix-gebruikers zijn inloggegevens doorfluisteren aan ‘familieleden’ – zelfs al zijn ze geen familie. Door wachtwoorden te delen met anderen, deel je de abonnementskosten van het groeiend aantal videodiensten. Hoe meer zielen, hoe lager de prijs. In goed Nederlands: password sharing is het nieuwe filesharing. 

Afgezien van de economische impact is het niet zonder risico om wachtwoorden te delen. Je weet niet of anderen wel voorzichtig zijn met je gegevens. Wachtwoorden zijn an sich al zwak – makkelijk te raden, makkelijk te stelen en te misbruiken. In het ergste geval gebruik je het gedeelde wachtwoord ook nog voor andere diensten. Zo’n slordigheid is voer voor hackers....

...De wereld is veranderd in een inlogmaatschappij die vraagt om ijzersterke wachtwoorden, extra verificatie, een telefoon met DigiD en biometrische beveiliging. Voor veel gebruikers – niet alleen ouderen – is dat een hoge drempel.

Zelfstandige wachtwoord-apps ondervinden concurrentie van de webbrowsers. Chrome, Safari, Edge en Firefox werpen zich allemaal op als geheugensteun en helpen gebruikers bij het verzinnen van complexe wachtwoorden.

Je weg vinden tussen die verschillende wachtwoordkluizen en authenticatiegereedschap is niet eenvoudig en het blijft een rotklus.

Alles bij de bron; NRC


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha