De GGD is al maanden op de hoogte van de vele privacyproblemen rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek van medewerkers is door leidinggevenden telkens weggewuifd. "Het boeit ze gewoon niet", aldus een medewerker die anoniem wenst te blijven. 

"Ik heb toegang tot de gegevens uit de coronasystemen van allerlei andere GGD-regio's waar ik helemaal geen toegang tot zou moeten hebben", vertelt een werknemer die via een derde partij voor de GGD werkt. "Iedereen zoekt vrienden, familie of bekende mensen op en met de exportknop kon je er tot voor kort alle gegevens uit halen. Het verbaast me niets dat er wordt gehandeld in die privégegevens." De GGD bevestigt dat medewerkers 'soms toegang blijven houden' tot gegevens uit andere GGD-regio's zodat ze snel kunnen bijspringen.

Een student die voor de testafsprakenlijn werkt vult aan: "Studenten kunnen nog geen tentamen maken zonder webcamsurveillance, maar om toegang te krijgen tot de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders is niets meer nodig dan een laptop en een beetje geduld. Het is een schande. Waarom is er zo paniekerig opgeschaald? Waarom is er niks gedaan met eerdere tekenen van problemen? En waarom kan ik nog steeds alle persoonsgegevens opzoeken die ik maar wil met alleen een achternaam en geboortedatum of geslacht?"

Zowel de GGD als minister Hugo de Jonge benadrukken dat medewerkers die met dit soort gevoelige data werken altijd een verklaring omtrent gedrag (VOG) moeten inleveren. Meer dan tien medewerkers die RTL Nieuws sprak hebben nooit een VOG ingeleverd of pas maanden nadat zij al aan de slag waren. Opvallend genoeg kreeg een aantal van hen deze week opeens de vraag of ze toch nog een VOG konden inleveren.

Alles bij de bron; RTLNieuws


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha