De beveiliging van medische dossiers van het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal faalde jarenlang terwijl het dit niet in de gaten had. Een secretaresse van het ziekenhuis heeft gedurende tenminste vier jaar onrechtmatig in medisch dossiers van bekenden gekeken. De medewerkster had zonder behandelrelatie vrijwel onbeperkt toegang tot de medische dossiers.

De secretaresse bekeek tussen juni 2014 en juli 2018 in totaal 347 keer de medische dossiers van de ex-vrouw van haar partner. Zij richtte een uitgeverij op die in eigen beheer een boek uitgaf van haar partner. Deze ‘wraakroman’ beschreef de vechtscheiding van haar man met zijn ex-vrouw waarin medische details over de voormalige partner zijn verwerkt. 

Het slachtoffer ontdekte in 2018 zelf het datalek toen ze bij het ziekenhuis informeerde wie er inzage in haar dossier had gehad. De secretaresse bleek ook tienmaal noodprocedures te hebben gebruikt om in haar dossier en dat van haar moeder en dochter te kijken. Deze procedures bestaan zodat personeel in spoedgevallen medische dossiers kan inzien. De noodtoegang bij de betrokken dossiers is het Bravis-ziekenhuis nooit opgevallen. 

Het slachtoffer heeft het ziekenhuis inmiddels aansprakelijk gesteld vanwege nalatigheid. Het is de eerste keer dat een patiënt een ziekenhuis aanklaagt om een datalek.

Alles bij de bronnen; NRC1 & NRC2


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha