Het aantal datalekken wereldwijd is in de eerste 9 maanden van dit jaar flink gedaald, maar het aantal records dat hierbij is betrokken is verviervoudigd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder tot 36 miljard.

Dat blijkt uit onderzoek van Risk Based Security, dat elk kwartaal cijfers hierover publiceert. Het gaat daarbij om lekken die RBS in publiek toegankelijke bronnen verzamelt.

De enorme stijging van het aantal records dat betrokken was bij datalekken wordt voornamelijk veroorzaakt door enkele grote slecht geconfigureerde databases, aldus het rapport van RBS. Bij twee datalekken werden in beide gevallen ruim een miljard records geraakt. Bij vier andere lekken waren ruim 100 miljoen records betrokken.

Maar ook de daling van het aantal datalekken is niet zo mooi als het lijkt, benadrukken de onderzoekers. Het lijkt er op dat er minder lekken gemeld worden dan daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Zo worden vrijwel zeker veel aanvallen met ransomware niet gemeld, terwijl bij de datalekken die wèl zijn gemeld zeker 21 procent veroorzaakt werd door ransomware. Bovendien zorgt volgens de onderzoekers van RBS de pandemie voor veel minder aandacht voor datalekken, waardoor het makkelijker is die voor je te houden.

Alles bij de bron; AGConnect


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha