Het dataverzamelingsbedrijf Adapt biedt naar eigen zeggen "de meest flexibele bedrijfscontactendatabase" ter wereld aan en heeft door een onbeveiligde database de gegevens van ruim 9,3 miljoen mensen gelekt. Het gaat onder andere om namen, e-mailadressen en informatie over de werkgever, zoals bedrijfsnaam en functie.

Beveiligingsonderzoeker Bob Diachenko ontdekte op 5 november een 123 gigabyte grote MongoDB-database van het bedrijf die voor iedereen op internet toegankelijk was. In dit geval is het bijzonder om de database zonder enige vorm van authenticatie op internet aan te treffen, stelt Diachenko. De onderzoeker weet niet of de database opzettelijk voor iedereen toegankelijk was of dat het om een misconfiguratie gaat. Diachenko waarschuwde Adapt voor het datalek, maar kreeg geen reactie.

Diachenko heeft de data nu gedeeld met Have I Been Pwned, een zoekmachine waarmee gebruikers in meer dan 5,5 miljard gestolen records kunnen zoeken of hun data ooit bij een website is gestolen. Van de 9,3 miljoen e-mailadressen was 74 procent al via een ander datalek bij Have I Been Pwned bekend. Het datalek bij Adapt is één van de grotere die de afgelopen maanden aan de zoekmachine is toegevoegd.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha