De helft van de Nederlanders weet niet of medische persoonsgegevens goed worden beschermd. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG naar de invoering van de nieuwe privacywet AVG. Nog eens 30 procent maakt zich zorgen om de privacy van de gegevens. Uit het rapport ‘Weten is willen’ blijkt dat bijna 30 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over de privacy van hun persoonsgegevens. 

Over wie toegang heeft tot een elektronisch patiëntendossier (epd) is ook veel onduidelijkheid. Er zijn meer mensen die niet weten wie dit allemaal mag inzien (35 procent) dan mensen die dat wel met zekerheid kunnen zeggen (30 procent). Daarnaast concludeert KPMG aan de hand van het onderzoek dat 90 procent van de Nederlanders het eigen epd nog nooit heeft ingezien. Nog eens 47 procent van de Nederlanders, vooral jongeren, vinden het onacceptabel dat artsen foto’s van een casus via WhatsApp met elkaar delen. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet in 2017 weten dat de zorgsector de meeste datalekken heeft van alle Nederlandse sectoren. Terwijl het juist in de zorg om gevoelige persoonsgegevens gaat, waarschuwde de AP in het jaarverslag.

Uit het rapport van KPMG blijkt dat 66 procent van de Nederlanders de informatie in het epd als extra gevoelige persoonsgegevens aanmerkt. Daarnaast vindt 63 procent informatie over de psychische gezondheid bijzonder gevoelige gegevens en merkt 48 procent genetische informatie zo aan. 

Alles bij de bron; Zorgvisie


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha