Je telefoon, tablet of laptop staan vol met persoonlijke gegevens. Foto's, berichtjes, e-mails, persoonlijke notities... Het is goed om je dat te realiseren wanneer je je apparaat wegdoet. 'Stuk maken is een optie', aldus beveiligingsexpert Brenno de Winter, 'maar dan moet het ook echt helemaal stuk zijn'. Hij raadt aan om ervoor te zorgen dat in ieder geval het moederbord (de printplaat) kapot is.

Ted van Hintum van Wecylce raadt kapotmaken niet aan. Hij adviseert om tóch even de moeite te nemen om een passende oplader te zoeken en het apparaat nog even tot leven te wekken. Je kunt dan zelf alle gegevens wissen. Dat is ook wat De Winter adviseert, boven kapotmaken. En dan liever drie keer een proces doorlopen dan dat je het risico loopt dat je gegevens toch ergens op straat (of erger: op internet) belanden.

Het liefst met behulp van een speciale app hiervoor, want zelf zie je altijd wel iets over het hoofd. Je gegevens versleutelen kan ook. Vervolgens kun je je toestel via je instellingen terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Om er zeker van te zijn dat er écht geen data meer te vinden is, kun je je telefoon vol zetten met iets onzinnigs (bijvoorbeeld een filmpje van je plafond). Daarmee overschrijf je alle beschikbare opslagruimte. Wanneer je deze daarna weer terugzet naar de fabrieksinstellingen zou echt alles weg moeten zijn.

Alles bij de bron; Radar


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha