De gemeente Alkmaar heeft in een aanbestedingsprocedure bedrijfsgeheimen van het vervoersbedrijf ZCN / Bios online gezet. Ook kwamen allerlei vertrouwelijke gegevens van klanten op straat te liggen. In de zomer van 2015 zette de gemeente de aanbesteding op TenderNed, een marktplaats voor aanbestedingen van Nederlandse overheden. Nu blijkt dat daarbij door een ambtelijke fout ook een hoeveelheid vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie over de bedrijfsvoering van ZCN online werd gezet.

Tot overmaat van ramp werd ook informatie die valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) openbaar. Daarbij gaat het om namen en andere gegevens van de klanten van ZCN. Het vervoersbedrijf maakte onmiddellijk bezwaar, maar pas na een aantal dagen werden de gegevens verwijderd.

Als gevolg van de blunder schreef de gemeente een nieuwe aanbesteding met gewijzigde methodiek uit. ZCN schreef in met drie andere aanbieders, maar verloor. Het bedrijf kwam op de vierde plaats. Volgens ZCN heeft het bedrijf de aanbesteding mogelijk verloren omdat concurrenten zoveel vertrouwelijke bedrijfsinformatie kregen, dat ze onder de prijs van de concurrent konden gaan zitten. ZCN stapte naar de rechter om de gemeenten aansprakelijk te stellen voor de schade.

De rechtbank Noord-Holland oordeelde gisteren dat het 'evident gaat om bedrijfsgeheimen' en dat de gemeenten inderdaad aansprakelijk zijn. Bestuurssecretaris Martijn van Leeuwen van ZCN is blij met de uitspraak. "Hiermee is komen vast te staan dat de gemeente aansprakelijk is. Uit het feit dat zowel bedrijfsgeheimen als persoonsgegevens van klanten openbaar zijn geworden, blijkt wel hoe onzorgvuldig er is gehandeld."

Alles bij de bron; RTL


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha