Een tool die opsporings- en politiediensten wereldwijd gebruiken voor het veiligstellen van digitaal bewijs bevat een kwetsbaarheid waardoor een aanvaller het systeem van de forensisch onderzoeker kan overnemen. 

De kwetsbaarheid bevindt zich in de EnCase Forensic Imager. Door een opslagapparaat te voorzien van een geprepareerde LVM2-partitie is het mogelijk om het systeem van een forensisch onderzoeker over te nemen als die het apparaat onderzoekt.

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een usb-stick van een verdachte die wordt onderzocht, waarbij de onderzoeker via de Forensic Imager de datadrager onderzoekt. Via de kwetsbaarheid kan een aanvaller de machine van de onderzoeker verbinding met bijvoorbeeld zijn server laten maken. Vervolgens is het mogelijk om bewijs op de machine van de onderzoeker te manipuleren of te verwijderen, aldus de onderzoekers. De producten van Guidance Software, ontwikkelaar van EnCase, worden onder andere door de FBI, CIA, NAVO en de Nederlandse Politieacademie gebruikt, alsmede grote bedrijven zoals Microsoft, Facebook, Apple en Yahoo.

SEC Consult waarschuwde Guidance Software in maart van dit jaar, maar het bedrijf heeft geen oplossing uitgebracht en is dit ook niet van plan. 

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!