Begin deze maand is er een laptop met patiëntgegevens bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG gestolen, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Op de laptop staan gegevens van patiënten van de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde, alsmede adresgegevens en eventuele afspraken.

Volgens het ziekenhuis is het niet mogelijk om via de laptop in het elektronisch patiëntendossier van patiënten te komen. De gestolen laptop is een zogenaamde noodcomputer. Deze zijn bedoeld om de continuïteit van de patiëntenzorg te waarborgen. Als het elektronisch patiëntendossier uitvalt kunnen medewerkers toch bij bepaalde gegevens door dergelijke noodcomputers te gebruiken.

"De gestolen computer stond uit het zicht en was bevestigd aan een beveiligingskabel, die met geweld kapot geknipt is. Wij houden er rekening mee dat de dief ook de inloggegevens heeft bemachtigd. Deze lagen ten behoeve van de snelheid van handelen bij nood in de buurt van de computer", aldus het ziekenhuis. OLVG stelt dat het in de buurt houden van inloggegevens bij computers nadrukkelijk in strijd met het ziekenhuisbeleid is, maar dit hier niet is nagevolgd.

De betrokken patiënten zijn inmiddels via een brief ingelicht. Verder is er aangifte gedaan bij de politie en is er een intern onderzoek gestart. Ook is er melding gedaan van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!