De hieronder beschreven casus uit het rapport Online ontspoord is fictief. De bedoeling van de casus is een beeld te schetsen van mogelijke risico’s die ontstaan door het fenomeen desinformatie. Wel is de casus deels gebaseerd op een combinatie van voorvallen in Nederland en het buitenland en herkennen we verschillende online mechanismen, die in het rapport Online ontspoord worden toegelicht...

....In deze casus zien we hoe desinformatie leidt tot maatschappelijke schade.

Het klimaatbeleid is al bron van maatschappelijke onrust en het publieke debat toont vaak kenmerken van polarisatie. Dat maakt dat dit onderwerp zich sterk leent voor desinformatiecampagnes. Het is bekend dat met name statelijke actoren erop uit kunnen zijn om bij hun geopolitieke tegenstanders onrust op te stoken en polarisatie te versterken.

Zo is uit onderzoek naar de activiteiten van de zogenaamde “Russische trollenfabriek” Internet Research Agency (IRA) in St. Petersburg gebleken, dat ‘trollen’ gedurende de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 demonstraties over bijvoorbeeld racisme organiseerden in de VS. Er is daarbij ook aangetoond dat zij zowel een protest van aanhangers als critici van de islam op dezelfde plek op hetzelfde moment hebben gecoördineerd.

De motivatie achter dit soort inmengingen is waarschijnlijk het bereiken van strategische voordelen op het wereldtoneel. De aandacht van de getroffen democratische samenlevingen wordt afgeleid naar interne conflicten, waardoor zij geen oog hebben voor wat er geopolitiek speelt, of daar niet op reageren.

Alles bij de bron; Rathenau [uitgebreid-artikel]


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha