Hackers hebben naar eigen zeggen 780GB aan data bij uitgever Electronic Arts buitgemaakt, waaronder de broncode van FIFA 21 en de Frostbite-engine. EA heeft de datadiefstal bevestigd. De hackers proberen de data te verkopen via forums.

De hackers zeggen daar dat ze de broncode van FIFA 21 en code voor de matchmakingserver in handen hebben. Ook verkopen ze broncode en tools van de Frostbite-engine. EA gebruikt die engine voor veel van zijn games, waaronder Battlefield. Ook propriëtaire sdk's en frameworks van EA zijn buitgemaakt.

Volgens de uitgever Electronic Arts zijn er geen gegevens van spelers buitgemaakt. 

Alles bij de bron; Tweakers


 

Een nieuwe functie die door Apple is ontworpen om het surfgedrag van een gebruiker af te schermen voor internetproviders en adverteerders is vanwege wettelijke redenen niet beschikbaar in China.

De zogeheten privéomleidingsfunctie is ook niet beschikbaar in Belarus, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen, aldus de producent van de iPhone en iPad.

De toepassing lijkt op een virtual private network (VPN). Hiermee kunnen gebruikers hun internetverkeer omleiden via het IP-adres van een server die ergens anders in de wereld staat, zodat hun locatie wordt gemaskeerd. De oplossing van Apple leidt via twee aparte servers om de identiteit van de gebruiker te verhullen. Zowel Apple als de partij die het netwerk aanlevert, kunnen die vervolgens niet achterhalen.

Alles bij de bron; NU


 

Werkgevers die hun personeel een bonus geven wanneer ze zich laten vaccineren en dit vervolgens registreren overtreden de AVG, zo stellen advocaten en juristen. Sommige bedrijven geven hun medewerkers een vaccinatiebonus wanneer ze zich laten inenten. Deze bonus zal echter moeten worden vastgelegd, waarmee de werkgever in feite registreert dat iemand is gevaccineerd, wat in strijd is met de AVG.

"Op grond van de AVG-wetgeving mag je bijna nooit zelf medische gegevens van de werknemer registreren. Of een werknemer is gevaccineerd zegt iets over de gezondheid en dat valt onder bijzondere persoonsgegevens", zegt arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis van Baasz Advocaten.

Alles bij de bron; Security


 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een bedrijf een boete van € 15.000,- opgelegd, omdat het in een verzuimsysteem bijhield welke klachten zieke medewerkers hadden. Daarnaast was het systeem ook niet voldoende beveiligd.

Gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat betekent dat het verwerken van die persoonsgegevens in principe verboden is, tenzij sprake is van één van de uitzonderingen genoemd in de wet.

Zo is het verboden dat de werkgever vragen stelt aan de zieke werknemer die gaan over de aard en/of de oorzaak van de ziekte. Ook als de medewerker deze informatie op eigen initiatief verstrekt, mag deze informatie niet worden vastgelegd of gedeeld.

De AP legt het bedrijf in kwestie een boete op voor het overtreden van het verwerkingsverbod van bijzondere persoonsgegevens en voor het niet treffen van passende beveiligingsmaatregelen...

...De verzuimregistratie was ook onvoldoende beveiligd. Zo was de verzuimregistratie online toegankelijk, zonder een vorm van authenticatie. Als een verzuimregistratiesysteem via internet toegankelijk is, mag de toegang tot het systeem alleen via meerfactor-authenticatie verlopen. 

Alles bij de bron; BinnlandsBestuur


 

Het Europees Consumenten Centrum (ECC) en de Fraudehelpdesk zijn een nieuwe campagne gestart waarin ze vakantiegangers onder andere waarschuwen voor openbare wifi en identiteitsfraude. 

 "Tegenwoordig kunt u bijna overal gebruikmaken van openbare wifi. Dat is handig en goedkoop. Maar het is nooit veilig. Of u nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra u inlogt, kan een crimineel toegang krijgen tot uw apparaat en persoonlijke gegevens", waarschuwen de instanties. In plaats van openbare wifi te gebruik wordt aangeraden om in een grotere databundel te investeren en van een vpn gebruik te maken.

Een ander punt waarvoor het ECC en de Fraudehelpdesk waarschuwen is identiteitsfraude. Bij menig hotel wordt reizigers gevraagd om hun paspoort af te geven. Die adviseren vakantiegangers om een zelf kopietje van het paspoort te maken waarop alle andere informatie, zoals het burgerservicenummer, onleesbaar is gemaakt.

Alles bij de bron; Security


 

Het leek zo’n goed idee: een gps-tracker voor haar demente moeder zodat zij zich vrij kan bewegen terwijl haar naasten altijd weten waar ze is. En dat vindt Anne nog steeds. Ondanks het enorme lek dat ze vorige week in de software van Spotter GPS ontdekte. Deze Nederlandse fabrikant maakt horloges en trackers voor onder andere boten, scooters en auto’s, maar ook voor kwetsbaren als kinderen of demente bejaarden...

...Ze stoorde zich aan de gebruikersinterface van de app van Spotter: ‘Die is vrij beroerd.’ Rutten wilde dus kijken of ze de locatiegegevens van haar moeder op een mooiere manier op een kaart kon weergeven. 

Haar plan lukte: Spotter heeft een zogenoemde api (application programming interface) die mogelijk maakt dat de informatie die nodig is voor de kaart uit de database van Spotter wordt gehaald. ‘Wat me toen echter ook opviel, is dat er geen enkele beveiliging is op het openbare internetadres waar je met hun database kan communiceren.’ Iedere tracker werkt met een uniek identificatienummer. Anne kon door willekeurige nummers in te voeren van iedere andere tracker de coördinaten van de laatste tien dagen opvragen.

De data zijn weliswaar niet aan andere persoonlijke gegevens gelinkt, maar aan de hand van de coördinaten was het voor haar een fluitje van een cent te ontdekken waar een drager van de tracker zich bevindt. Of zich de laatste dagen heeft bevonden. Ze geeft een Spotter-gebruiker met een willekeurig id als voorbeeld. Op een kaart is precies te zien waar de drager van de gps-zender zich de laatste tijd vaak bevond....

...Spotter dicht het lek snel en maakte melding van het lek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens Wendy Hofman van Spotter is het recent ontstaan na een software-update: ‘Een detail in de code was niet in orde’.

Alles bij de bron; Volkskrant


 

De Facebook-pagina van de gemeenteraad van Breda is ontoegankelijk geworden voor de gemeenteraad en gebruikers. 

De gemeenteraad gebruikt de Facebookpagina twee tot drie keer per week, om er bijvoorbeeld links op te plaatsen naar livestreams van de vergaderingen van de gemeenteraad. Ook communiceert de gemeenteraad welke thema's er werden besproken, staat de raadsagenda erop, staan er foto's op van werkbezoeken en informeert de gemeenteraad via de pagina over politieke cursussen. De gemeenteraad experimenteert tot slot met het livestreamen van debatten via Facebook.

Naast Facebook gebruikt de gemeenteraad ook Instagram, Twitter en LinkedIn. Op deze platforms is de gemeenteraad niet geblokkeerd. De griffier van de Bredase gemeenteraad zegt contact te hebben opgenomen met Facebook en te wachten op een beoordeling. Facebook heeft nog niet gereageerd.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Meer dan de helft (56 procent) van de ouders maakt zich zorgen over de online veiligheid van hun kind, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kien in opdracht van de stichting Terre des Hommes.

De meeste zorgen hebben betrekking op TikTok (42 procent), YouTube (40 procent) en online games (38 procent). Daarna volgen WhatsApp (34 procent), Snapchat (30 procent) en Instagram (28 procent).

Alles bij de bron; NU


 

Een groep van 64.000 Nederlandse ouders heeft een schadeclaim ingediend tegen het bedrijf achter socialemedia-app TikTok. Ze eisen naar eigen zeggen meer dan een miljard euro voor het schenden van de privacy van jonge kinderen, omdat TikTok gegevens over hen verzamelt.

De zaak is aangespannen door de Stichting Onderzoek Marktinformatie, die 64.000 ouders vertegenwoordigt die claimen dat TikTok de veiligheid en privacy van hun kinderen niet goed genoeg beschermt.

Volgens de stichting verzamelt TikTok gegevens van kinderen voor het aanbieden van gerichte advertenties, zonder dat daar op de juiste manier toestemming voor gevraagd is. Ook stelt de stichting dat TikTok meer gegevens verzamelt dan nodig is. Daarnaast zou TikTok te weinig doen om kinderen te beschermen. 

TikTok heeft in januari nog de gebruiksvoorwaarden aangepast voor gebruikers onder de 18. De voorwaarden zijn gericht op het verbeteren van de privacy van tieners op het platform. Intussen verplichtte TikTok in april gepersonaliseerde advertenties voor alle gebruikers.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Het vijftal randde het jonge slachtoffer aan en filmde ondertussen het hele gebeuren. Die beelden werden vervolgens verspreid via sociale media. Enkele dagen later stapte het slachtoffer uit het leven. Na onderzoek van de beelden kon de politie vijf daders identificeren. Het gaat om drie minderjarigen, die intussen vastzitten, en twee meerderjarigen die door de onderzoeksrechter werden aangehouden. Het vijftal wordt verdacht van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen en verspreiden van foto’s die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen...

...Voor een slachtoffer is seksuele uitbuiting ‘een verschrikking’, zegt Niels Van Paemel van Childfocus. ,,Zeker voor een puber. In dit geval gaat het over verkrachting, één van de ergste dingen die je kan overkomen. Hier werd het slachtoffer voor een tweede keer geconfronteerd met het trauma door de beelden die online staan. Dat kan de druppel zijn die ervoor zorgt dat iemand overgaat tot zelfdoding.”

Alles bij de bron; AD


 

Subcategorieën

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha