Censuur

Australië wil een strenge wet tegen anonieme trollen op sociale media invoeren. Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken om de identiteit van anonieme internettrollen op te eisen.

Grote techbedrijven als Facebook en Google worden in de wetgeving beschouwd als uitgevers en kunnen volgens het wetsvoorstel aansprakelijk worden gesteld voor beledigende en lasterlijke berichten op hun platforms. 

Het is hoog tijd dat de platforms verantwoordelijkheid nemen voor dergelijke content, aldus premier Morrison in een verklaring

Wie doelwit is van een trol op sociale media kan een klacht indienen, waarna het betreffende platform het materiaal moet verwijderen. Als dat niet gebeurt, dan kan een rechtbank het socialemediabedrijf dwingen om de naam van de trol prijs te geven, waarna die ter verantwoording kan worden geroepen.

Alles bij de bron; NU


 

Bunq blokkeert de rekening van een stichting omdat die trans vrouwen zou discrimineren. Het past in de trend waarbij banken zich steeds kritischer opstellen ten aanzien van hun klanten. Is dat wenselijk - en houdt het stand bij de rechter?

Toen Caroline Franssen van Stichting Voorzij woensdag in de Bunq bank-app keek, viel haar oog op een onalledaagse mededeling. ‘We zijn tot de conclusie gekomen dat het betaalgedrag op uw rekening niet in lijn was met het verwachte gebruik van onze diensten en onze voorwaarden.’ De bankrekening, anderhalf jaar geleden nog zonder problemen geopend, bleek opgeheven.

Franssen: ‘Ik heb nooit een mail of telefoontje gehad. Alleen een aankondiging in de app, maar die heb ik over het hoofd gezien. Een bankrekening is zó essentieel voor ons als organisatie. Zonder dat kunnen we geen donaties ontvangen of betalingen doen.’

In een reactie op Twitter wees Bunq op de politieke activiteiten van Voorzij: ‘We steunen graag feministische organisaties, maar we tolereren geen discriminatie van trans vrouwen.’ Bunq-oprichter en ceo Ali Niknam spreekt vanuit de Verenigde Staten van een optelsom. ‘Ik wil en mag niets zeggen over wat op de rekening van een klant gebeurt. Maar dit gaat deels over waar wij als Bunq voor staan. Als ik op de website van Voorzij kijk, kan ik me voorstellen dat je je daar als transgender persoon naar bij voelt. Vergelijk het met voetbal. Je mag spelen hoe je wilt, maar de tegenstander neerschoffelen? Dan sturen we je van het veld.’

Het voorval roept los van het verhitte transgenderdebat ook heel andere vragen op. Hoe wenselijk is het dat banken scheidsrechter worden in politieke discussies? En waar ligt dan de grens? ...

...banken de afgelopen jaren steeds strenger gaan kijken naar ‘risicovolle’ klanten. Coffeeshops en seksclubs, vastgoedhandelaren, trustkantoren, maar ook voetbalclubs en ngo’s die actief zijn in het Midden-Oosten of Afrika: ze komen steeds moeilijker aan een bankrekening. Dat lijkt een glijdende schaal. Zo meldde NRC deze zomer dat de betaaldienst of bankrekening van minstens acht groepen complotdenkers en vaccintegenstanders is opgezegd. Het gaat onder meer om uitgeverij de Blauwe Tijger en Café Weltschmerz.

Dat mag, stelt Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken bij de Nederlandse Vereniging van Banken. ‘Zowel de toezichthouder als de maatschappij verwachten van banken dat ze positie kiezen over wat ze maatschappelijk betamelijk vinden.'

Daar blijkt de rechter soms anders over te denken. ‘Feit is dat banken steeds meer zakelijke klanten de deur wijzen’, zegt Maartje van der Beek, advocaat bij BarentsKrans in Den Haag. ‘Het begon met de coffeeshops, toen volgden andere sectoren. En nu misschien ook wel klanten waar de bank het gewoon niet mee eens is.’ Hoe sterk Bunq staat in een eventuele rechtszaak is volgens haar lastig te zeggen.

Alles bij de bron; Volkskrant


 

De Chinese Great Firewall waarmee de machthebbers in Beijing het internet censureren blokkeert 311.000 domeinen, zo stellen onderzoekers van Citizen Lab, onderdeel van de universiteit van Toronto dat onderzoek doet naar het gebruik van politieke macht in cyberspace. Via de Great Firewall kan de Chinese overheid ongewenste domeinen blokkeren en zo de informatiestroom naar de bevolking controleren...

...Het grootste deel van de geblokkeerde domeinen valt in de categorie "nieuwe domeinen", bedrijven, pornografie en informatietechnologie. Het gaat in de meeste gevallen niet om bekende en populaire websites. De onderzoekers analyseerden bijna 139.000 geblokkeerde domeinen. Daarvan bleek 1,3 procent in de top 100.000 van populairste domeinen te staan. De onderzoekers zetten hun onderzoek voort om zo onder andere mensen te waarschuwen voor veranderingen in het blokkeerbeleid van de Great Firewall.

Alles bij de bron; Security


 

Facebook heeft vierduizend mensen en groepen aangemerkt als gevaarlijk en op een lijst gezet. Het gaat om onder meer gemilitariseerde bewegingen, vermeende terroristen en haatgroepen. Dat blijkt uit berichtgeving van The Intercept, die de lijst heeft gepubliceerd. Personen en groepen die op de lijst staan, zijn niet welkom op Facebook...

...Facebook-topman Brian Fishman heeft op de publicatie gereageerd. Volgens hem is de lijst niet compleet en wordt die constant aangevuld. Fishman zegt dat Facebook de lijst nooit openbaar heeft gemaakt om "juridische risico's en veiligheidsrisico's te beperken en groepen niet de mogelijkheid te geven om regels van het platform te omzeilen".

Facebook wordt al langer opgeroepen transparanter te zijn over zijn beleid tegen gevaarlijke organisaties en individuen. Ook de toezichtraad van Facebook, de Oversight Board, vond dat Facebook de lijst openbaar moest maken of met voorbeelden moest komen.

 Alles bij de bron; NU


 

De rol van techreuzen bij de Russische verkiezingen van deze week, zou ook in andere landen tot bezorgdheid moeten leiden.

Afgelopen week zwichtten Google en Apple om een app van oppositiepoliticus Aleksei Navalny te verwijderen, nadat de Russische internetautoriteit Roskomnadzor met boetes en arrestaties van lokale medewerkers had gedreigd. Navalny’s aanhangers reageerden boos. „Een schandelijke daad van politieke censuur”, twitterde een van zijn naaste medewerkers.

Allereerst is dit een afkeurenswaardige stap van de Russische overheid. Maar de Russische dynamiek rondom Apple en Google legt ook iets anders bloot dat de landsgrenzen van Rusland overstijgt. Eens en te meer blijkt: deze Amerikaanse techmonopolisten hebben te veel macht over het publieke debat –en niet alleen in Rusland.

Hoe exotisch de gang van zaken in Rusland ook mag lijken, zo ver weg is dat scenario niet in andere Europese landen. Ook in Europa spelen techplatforms een grote rol in het bepalen van wat wel en niet mag. Doordat beslissingen over moderatie en censuur vaak snel en niet-transparant worden genomen, kunnen rechters en burgers niet goed beoordelen hoe dat gaat en of dat terecht is.

Er moet snel werk gemaakt van betere manieren om deze vitale infrastructuur in te bedden in de democratische rechtsstaat. Niet door ze met machtsvertoon onder staatscontrole te brengen zoals nu in Rusland gebeurt, juist niet. Maar wel door ze meer onder invloed te brengen van burgers, parlementen, rechters...

...Concreter werkt bijvoorbeeld Twitter aan plannen om meer zeggenschap te geven aan gebruikers, en de macht over het platform over te dragen aan een decentraal, open source netwerk. Www-uitvinder Tim Berners-Lee werkt aan plannen om door een ‘gedecentraliseerd’ web de macht van techreuzen te breken. Meer van dat soort projecten zijn nodig, net als democratisch debat over de toepassingen. Democratie kan niet met een gerust hart over worden gelaten aan Big Tech of de staat alleen, leert het Russische voorbeeld wel.

Alles bij de bron; NRC


 

Het internet in China staat vol creatieve woordspelingen en cryptisch taalgebruik, om de algoritmes van de censuur te omzeilen. Het moet afgelopen zijn met al die berichten op sociale media over ‘legerparachutisten’, zo schreven tal van Chinese staatsmedia onlangs.

Niet dat die ineens heel pacifistisch zijn geworden, maar ze hadden ontdekt dat ‘legerparachutist’ op het Chinese internet een heel andere betekenis heeft gekregen als codewoord voor een van China’s vulgairste scheldwoorden: shabi...

...Het oneigenlijk gebruik van ‘legerparachutisten’ is geen losstaand geval op het Chinese internet, vol creatieve woordspelingen en cryptisch taalgebruik. Die dubbelzinnigheden zijn voor jonge internetgebruikers een manier om de drukkende censuur te omzeilen. Telkens als een woord wordt verboden, verzinnen zij een nieuwe uitdrukking die hetzelfde betekent, maar niet door de censuuralgoritmes wordt opgepikt...

...Het kat-en-muisspel tussen de Chinese censuur en internetters lijkt zo één voordeel te hebben: het leidt tot taalverrijking. Het Chinese internet is een broedplaats voor neologismen en surrealistische beeldspraak. 

Maar in een column op China Digital Times, een nieuwssite gespecialiseerd in China’s internetcultuur, wijst een anonieme journalist erop dat het creatieve spel met dubbelzinnigheden ook tot taalverarming kan leiden, doordat allerlei mooie woorden een negatieve connotatie krijgen. Niet de taalspelletjes moeten stoppen, schrijft de columnist, maar de censuur. ‘Scheldwoorden zijn een noodzaak. Niemand denkt dat schelden iets goeds is, maar soms moeten mensen nu eenmaal stoom afblazen. 

Alles bij de bron; Volkskrant


 

Google en Apple hebben een verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexei Navalny verwijderd uit hun appwinkels, zo heeft het team van de politicus vrijdag bekendgemaakt.

Rusland stemt vrijdag voor een nieuw parlement. Bondgenoten van Navalny, fel tegenstander van de partij van Poetin, waren van plan de verwijderde app te gebruiken om campagne te voeren tegen de zittende president.

Rusland eiste eerder deze maand dat Google en Apple de apps uit hun winkels zouden halen. Het land dreigde met boetes voor de techbedrijven. Rusland gaf aan een weigering te zien als Amerikaanse inmenging in de Russische parlementsverkiezingen.

Apple en Google hebben niet gereageerd op vragen van Reuters. Waarom de bedrijven de apps hebben verwijderd, is daarom niet bekend.

Alles bij de bron; NU


 

Facebook heeft een serie accounts verwijderd van mensen rond de Duitse beweging 'Querdenken' die zich tegen het coronabeleid in Duitsland keert. 

Het Amerikaanse sociale mediabedrijf kondigde aan harder op te treden tegen gebruikers die het platform of de maatschappij schade kunnen toebrengen. Het gaat vaak om netwerken van gebruikers die het beleid van Facebook systematisch schenden, aldus een woordvoerder.

Er zou onder meer sprake zijn van desinformatie rond gezondheid en aanzetten tot geweld. Het aantal verwijderde accounts op Facebook en Instagram is kleiner dan 150. 

Alles bij de bron; HLN


 

Het erotische platform OnlyFans ziet af van zijn geplande verbod op seksueel expliciete content. Dat maakt het bedrijf zelf bekend op Twitter. “OnlyFans staat voor inclusiviteit en we blijven alle makers een thuis bieden”, klinkt het. Die ‘creators’ van voornamelijk erotische content en porno zouden binnenkort een email krijgen met uitleg.

OnlyFans zag zich genoodzaakt om porno per 1 oktober van de dienst te weren omdat het bedrijf naar eigen zeggen moeilijk samenwerkingen kon sluiten met banken en betalingsverwerkers.

CEO Tim Stokely zei dinsdag tegen The Financial Times dat de Amerikaanse banken Bank of New York Mellon, Metro Bank en JPMorgan Chase niet meer met OnlyFans samenwerken. De eerstgenoemde bank zou alle transacties waar OnlyFans bij betrokken was hebben geweigerd. JPMorgan Chase zou volgens Stokely verschillende bankaccounts van sekswerkers hebben geblokkeerd.

Nu meldt de abonnementsservice dat het inmiddels genoeg toezeggingen heeft gekregen om toch door te gaan met het aanbieden van pornografisch materiaal.

Alles bij de bron; NU


 

De kinderpornodetectie die iPhone-maker Apple onlangs aankondigde in de VS, zal op termijn ook internationaal worden uitgerold. 

Eerder deze maand kondigde het bedrijf aan dat het op telefoons en tablets van Amerikaanse gebruikers gaat kijken of er kinderporno aanwezig is. Dat doet het door foto's op het apparaat van de gebruiker te vergelijken met beelden uit een database van het National Center for Missing and Exploited Children. 

Hoewel het geen grote verrassing is, bevestigt Apple nu aan Europese journalisten dat het de technologie ook internationaal wil uitrollen in landen waar dat juridisch mogelijk is. In de Europese Unie is dit momenteel echter niet het geval, zei privacyrechtexpert Peter Kager eerder tegen BNR Nieuwsradio

Eerder dit jaar nam het Europees Parlement wel al een spoedwet aan waarmee het toch wel mogelijk wordt voor webdiensten om kinderporno te detecteren en te melden, maar dat geldt dus niet voor software op telefoons.

Alles bij de bron; NU


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha