Mijn buren hebben onlangs een Verisure-alarm laten installeren. Ik kende het merk alleen van de bijzonder irritante radioreclame.

En ineens is daar dus die sticker op de deur een paar huizen verderop, die vertelt dat dit huis beveiligd is met ‘video & audio recording’ en ‘24/7 LIVE VIEW BY POLICE’. Altijd als ik langsloop kijk ik onwillekeurig waar zitten al die camera’s?

Wat ik me ook afvraag: wat zien deze mensen? Bezitters van een Verisure-alarm, of van de Amazon-variant Ring Bel, kunnen doorgaans niet alleen zien wie er aanbelt, maar ook wat er in en rond hun huis gebeurt en wie er door de straat loopt. De systemen nemen de hele dag camerabeelden op en desgewenst kan de eigenaar de beelden terugkijken en delen met anderen.

Stel dat ik op een vrijdagavond thuis kom na een paar glazen wijn te veel en dan eerst mijn hele sleutelbos moet proberen voor ik de goede vind. Stel. Nemen mijn buren dat dan ook op? En kunnen zij dat ook op sociale media delen?

Bij een rondvraag blijken best wat mensen in mijn omgeving een videoalarm of Ring Bel te hebben – vooral de jonge ouders. Een kennis heeft sinds ze op een benedenverdieping woont Verisure laten installeren. Het was wel wennen, zegt ze, die camera’s in en rond het huis. ‘Ik kreeg toch het gevoel dat ik zelf ook bespioneerd werd.’ Maar de mensen van Verisure hebben haar verzekerd dat dat niet zo is.

Een vriendin – wier elektrische bakfiets aan de lopende band werd gestolen – vindt Verisure ‘helemaal top’, maar alleen als je de toegang tot de video-opnames voor jezelf uitschakelt. Zo kan Verisure wel alle verdachte bewegingen rond haar huis monitoren, maar kan ze zelf niet obsessief het opgenomen materiaal gaan zitten bekijken, zoals vrienden van haar wel doen. ‘Ik ken mensen die zo de oppas in de gaten houden, en hun eigen kinderen. Echt walgelijk.’...

...Informatie is macht en het video-alarm is een van de nieuwste manieren om macht te vergaren. Ergens plaatsen mijn Verisure-buren zich met die sticker op de deur boven de rest van de straat. Zij kunnen ons – de omgeving, de andere bewoners – wel bekijken, maar wij hen niet.

Het lijkt een detail, zo’n Verisure-sticker, maar op een bepaalde manier kondigt die een nieuwe sociale rangorde aan: een tweedeling tussen de mensen die zien en de mensen die gezien worden. Ergens vormen de moderne alarmsystemen een particuliere versie van de toeslagenaffaire: een kleine groep mensen bekijkt een grotere groep zonder dat die het door heeft, en bepaalt zo wat moet doorgaan voor ‘normaal’ en ‘verdacht’ gedrag....

...Mogelijkerwijs heeft over een paar jaar mijn hele buurt zo’n Verisure-sticker op het raam. Daarmee zou de ‘kloof’ tussen de kijkende en bekeken mens inderdaad kleiner worden. De Haan moet er zelf overigens nog even niet aan denken, zo’n videobel. ‘Een vriend van mij heeft zo’n systeem. Die zit dan tijdens een fietsweekend in België de hele tijd te kijken wie er thuis voor zijn deur staat.’

Alles bij de bron; Volkskrant [lekker-lang-lezen-artikel]


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha