Actie

Op zaterdag 22 januari presenteert Huis73 de Data Detox Dag. Op Data Detox Dag kun je kiezen uit diverse activiteiten om je technologie-bewustzijn te vergroten en los te komen van jouw gewoontes.

Begin de dag met techyoga en word bewust van je verwevenheid met technologie. Verder kun je deelnemen aan ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’: een programma vol gekke quizjes, het Radje van Fortuin en een omgekeerde mini-bingo waarin je handige dingen leert over online veiligheid en privacy. 

Tijdens de lunch leer je wat algoritmes zijn en hoe je er mee moet leven door ze beter te leren doorzien en kritisch te blijven. In de middag ontdek je welke designtrucs online platforms gebruiken, maak je kennis met alternatieve apps en probeer je deze uit. Toegang voor alle workshops is gratis, meld je van te voren aan via www.huis73.nl

De Data Detox dag is onderdeel van het project VERSE ALGORITMES dat digitaal burgerschap binnen bibliotheken op de kaart zet. Want wij, 21e-eeuwse burgers, kunnen niet meer zonder digitale platforms. Bij de overheid, het openbaar vervoer, veiligheidsdiensten, bedrijven en bij de consument: ze zijn overal. Maar waar ze eerst vooral werden beschouwd als handig, vermakelijk en sociaal, komt er steeds meer plaats voor vragen. De algoritmes blijken niet onbevooroordeeld en wat er met onze data gebeurt is voor ons als consument niet te overzien.

Met VERSE ALGORITMES gaan we naar aanleiding van deze dilemma’s op onderzoek uit. We vragen ons hardop af: Kan het internet niet anders? Zijn er geen betere, alternatieve digitale platforms? En als die er niet zijn, kunnen we dan nieuwe bedenken? Hierin wordt samengewerkt met het onderwijs, kunstenaars en ontwerpers, wetenschappers, filosofen en vooral met jou. Denk mee in bijeenkomsten en maaksessies. Zodat je uiteindelijk beter kunt beslissen wat je wel en niet met je data wil. Kijk voor meer informatie op www.versealgoritmes.nl

Alles bij de bron; KlikNieuws


 

Het Belgische Ministry of Privacy dagvaardt de Vlaamse regering en de Vlaamse gemeenschap omdat de stichting van oordeel is dat het Covid Safe Ticket, de Belgische coronapas, onrechtmatig is.

De stichting, die zich als onafhankelijke privacywaakhond opwerpt, vecht het Covid Safe Ticket aan en betoogt dat de maatregelen rond het Covid Safe Ticket niet adequaat, disproportioneel en in strijd met de grondwet zijn. De organisatie vordert dat de Vlaamse overheid maatregelen neemt om de onrechtmatigheid te beëindigen.

De stichting noemt de coronapas een 'gevaarlijk instrument': "De applicatie is onzorgvuldig uitgewerkt, er zijn belangrijke ethische vragen én de GBA gaf aan deze regering een negatief advies, wat ze volkomen negeerde." Eind november vocht de burgerrechtenbeweging Notre Bon Droit de Covid Safe Ticket met succes aan in Wallonië. De rechter oordeelde toen volgens Le Soir dat de maatregelen rond de pas in strijd waren met de Europese GDPR-privacyrichtlijn en dat het leek dat de vrijheidsbeperkende maatregelen niet evenredig waren met de nagestreefde doelen.

Maandag 20 december begint de zaak bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel en na het kort geding streeft de stichting naar een bodemprocedure. "Dit laatste om duidelijk te maken dat dergelijke fouten in een rechtsstaat ontoelaatbaar zijn", zegt de advocaat van de privacyorganisatie.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Drie leden van het demissionaire kabinet zijn genomineerd voor de Big Brother Awards Publieksprijs omdat zij verantwoordelijk zijn voor grote privacyinbreuken die afgelopen jaar (verder) aan de oppervlakte kwamen. Lees hier meer over de genomineerden (PDF)

Demissionair staatssecretaris van Huffelen (Financiën - Toeslagen en Douane) is genomineerd wegens het discrimineren op grond van afkomst door de Belastingdienst.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is genomineerd omdat hij onvoldoende de noodzakelijkheid van het Coronatoegangsbewijs heeft beargumenteerd. De vrijheid om te kiezen of je gevaccineerd tegen, of getest op corona wilt worden, wordt kleiner nu de toegang tot een groot deel van het publieke leven afhangt van het Coronatoegangsbewijs.

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is genomineerd vanwege de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die in strijd met de wet en in het geheim gevoelige gegevens over burgers verzamelt en verspreidt. De NCTV beweegt zich minder als Coördinator en meer als een derde geheime dienst: medewerkers gebruikten nepaccounts op sociale media om politici, religieuze voormannen en activisten te volgen. 

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


Geef je meer om privacy of om winnen? Hoe veel van jouw persoonlijke data wil jij delen met de mensen aan de roulette tafel?  Kom erachter in het ‘Black Box Bellagio’ in De Studio van NEMO.

Dit is een casino dat geen geld aanneemt, maar uit is op jouw vrijheid, integriteit en persoonlijke gegevens. Speel een avondje met de (on)eerlijkheid van verwachte kansen en ontdek welke persoonlijke gegevens jij wilt delen met je medespelers. Tijdens het spel ga je op een andere manier kijken naar jouw persoonlijke data. Hoe ver ga jij ?

Het Black Box Bellagio is ontwikkeld door Roos Groothuizen, een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Wie is er uiteindelijk in controle over wat we waarnemen?

Tickets via de website 

Alles bij de bron; Nemo via KIVI ledenmagazine deIngenieur van november 2011


 

Tijdens de Big Brother Awards reikt Bits of Freedom ieder jaar prijzen uit aan de grootste privacyschenders van Nederland. Ze kunnen door de aanhoudende pandemie geen evenementen organiseren op de manier waarop ze dat zouden willen doen, dus nu gaan ze dat in een net zo sprankelende podcastreeks doen.

Daarbij wordt deze keer de vakjury die de Expertprijs uitreikt geïnterviewd en besteden ze aandacht aan de winnaar van de publieksprijs (de stembussen gaan bijna open!) en de Felipe Rodriguez Award.

Op 13 december zal dan in het bijzijn van de vaderlandse pers de prijzen fysiek worden uitgereikt aan de winnaars tijdens een persconferentie. Dus markeer het met viltstift in je agenda en spits je oren, de Big Brother Awards komen er aan! Op dezelfde dag kun je we de eerste aflevering beluisteren via de gangbare podcastkanalen of op www.bigbrotherawards.nl

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


 

Dinsdag 2 november om 9:30 uur begint de zitting bij de Raad van State over het hoger beroep van Vrijbit tegen AP, omdat de toezichthouder nog steeds weigert om de Zorgverzekeraars Nederland te laten omgaan met medische gegevens volgens een Gedragscode die recht doet aan de bescherming van de privacy van patiënten en het medisch beroepsgeheim. (zaaknummer 201906616/1/A3)...

...Toelichting: 15 jaar onrechtmatige omgang met medische gegevens door Zorgverzekeraars Nederland.

Eerst werd vanaf 2006 jaren doorgewerkt volgens de Gedragscode voor financiële instellingen. Daar werd na een half jaar een addendum aan toegevoegd over de omgang persoonsgegevens door Zorgverzekeraars die tot 2008 zou gelden als overgangsregeling.

Vervolgens ging de toezichthouder (CBP indertijd) ervan uit dat met het van kracht worden van de regeling Zorgverzekering in juli 2010 een Gedragscode niet meer noodzakelijk was voor de rechtmatige grondslag voor het verwerken van medische gegevens.

Uiteindelijk werd er toch in 2012 een nieuwe Gedragscode opgesteld, en goedgekeurd door de toezichthouder, maar die werd door de rechtbank Amsterdam veroordeeld als strijdig met de fundamentele burgerrechten volgens EVRM. Daarop trok de toezichthouder haar goedkeuring in bleef de Gedragscode gewoon hetzelfde...

...Inmiddels slepen de rechtszaken van burgerrechtenorganisaties, die van de Autoriteit Persoonsgegevens eisen dat deze handhavend optreedt tegen de zorgverzekeraars zich al sinds 2015 voort.

Dat leverde weliswaar op dat de toezichthouder bij enkele zorgverzekeraars ingreep toen duidelijk werd dat medische gegevens niet alleen voor declaratiedoeleinden werden verwerkt maar ook inzet waren voor commerciële doeleinden. Maar een gedegen onderzoek naar de regels van Zorgverzekeraars Nederland die niet deugen inzake alle werkwijzen en procedures aangaande de omgang met medische gegevens wenst de AP niet uit te voeren.

Ook niet na de uitspraak in de zaak van Vrijbit tegen de toezichthouder AP, waartegen Vrijbit op 30 augustus 2019 Hoger beroep aantekende.

Alles bij de bron; Burgerrechten vereniging Vrijbit


 

Freedom not Fear is een coalitie van meer dan 150 organisaties die een gemeenschappelijk doel delen en ernaar uitkijken hun krachten te bundelen met NGO's uit de hele wereld om een sterke alliantie op te bouwen voor de vrijheid van meningsuiting die wordt bedreigd door toenemende surveillance.

Freedom not Fear 2021 is een online-bijeenkomst en workshop voor activisten van Europa, die op zondag 21 november 2021 online plaatsvindt.

Meer details en inschrijvingen voor het evenement vindt u hier.

Bron; EDRI


In een recente enquête poogde het Franstalige onderzoekstijdschrift Médor te achterhalen welke gegevens dagelijks door de staat – en in het bijzonder door de politie – over elke Belgische burger worden verzameld in het streven naar een efficiëntere administratie en naar het voorkomen van enige terroristische aanslag?

Hoe gaat dat in zijn werk? Welke impact kan dit op ons leven hebben, zelfs voor degenen die “niets te verbergen hebben”? En hoe kunnen we de democratische controle op het die praktijken garanderen? Al deze vragen komen tijdens het Festival van de Vrijheid wederom aan bod.

Het Festival des Libertés biedt als een politiek en cultureel evenement documentaires, debatten en lezingen, concerten, theater en tentoonstellingen voor een groot publiek. Meer info staat hier.

Helaas moet je wel voorzien zijn van een ID en Coronapas om binnen te geraken .......

Alles bij de bron; EDRI


 

Privacy First klaagt de Nederlandse staat aan vanwege de opslag van miljoenen kentekens van auto's. 

Het gaat om het gebruik van honderden ANPR-camera's langs snelwegen. De politie gebruikt dat systeem sinds 2019. Kentekens van auto's worden automatisch herkend en vier weken in een centrale politiedatabank opgeslagen voor eventuele opsporing en vervolging, ongeacht of men ergens van verdacht wordt. 

Het systeem is volgens de stichting ‘niet noodzakelijk, disproportioneel en ineffectief’. Op 10 november dient een kort geding. 

Alles bij de bron; AD


 

De op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo heeft dit jaar 1 miljoen dollar aan privacyorganisaties uitgekeerd. DuckDuckGo wil met de donaties organisaties steunen die opkomen voor privacy, digitale rechten, meer concurrentie op online markten en vrije toegang tot informatie.

Van de 1 miljoen dollar die dit jaar wordt uitgekeerd gaat 200.000 dollar naar het Center for Information Technology Policy (CITP). De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF ontvangt 150.000 dollar. De Europese privacyorganisatie European Digital Rights (EDRi) krijgt een bedrag van 75.000 dollar bijgeschreven, terwijl het Nederlandse Bits of Freedom een donatie van 25.000 dollar krijgt. Een zelfde bedrag is ervoor het Tor Project.

"Iedereen die van het internet gebruikmaakt verdient eenvoudige en toegankelijk online bescherming. Deze organisaties doen hun best om dat werkelijkheid te maken", aldus DuckDuckGo. 

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha