Volgens Haagse bronnen maakt de anderhalvemeterregel vanaf 25 september plaats voor een coronapas in onder meer de horeca, theaters en bioscopen. 

Spraakmakers-luisteraar Wim is wel gevaccineerd, maar heeft geen smartphone met een app. Hij is gesteld op zijn privacy en “Daarom bel ik nu met mijn oude Nokia waar geen apps op staan en geen gegevens vanaf geroofd worden. Ik ben gevaccineerd door de huisarts. Daarbij heb ik aangegeven dat ik niet wil dat mijn gegevens bij het RIVM en GGD komen. Om die code geprint te krijgen, moeten de gegevens alsnog daarheen.”

Wel heeft Wim een kartonnen briefje met daarop de data van vaccineren, batchnummers en handtekeningen van zijn huisarts. “Maar die zijn juridisch niet rechtsgeldig. Ik ben dus gevaccineerd, maar kan nergens naar binnen. Er zullen ongetwijfeld plekken zijn waar het geaccepteerd wordt, maar het mag eigenlijk niet.”

Het stoort hem dat er al snel een tweedeling gemaakt wordt. “Als je geen QR-code wil laten zien, word je gezien als vaccinatieweigeraar. Nederland wordt simpel in tweeën gehakt, maar er zitten mensen tussenin. Er zijn genoeg mensen zonder smartphone, of die om andere redenen niet zo’n code kunnen of willen laten zien.”

Volgens Rijksoverheid worden zo min mogelijk persoonlijke gegevens bewaard. Hetzelfde geldt voor de CoronaMelder-app. Toch uitte de Autoriteit Persoonsgegevens half augustus nog zorgen over die app. De privacy zou nog onvoldoende gewaarborgd worden. Wim deelt die zorgen. “In deze crisis is privacy steeds het eerste dat sneuvelde. Waar gaan die gegevens naartoe?” Ook al zou de app alleen IP-adressen opslaan, dan nog zitten daar risico’s aan, stelt Wim.

Alles bij de bron; NPORadio1


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha