Eind januari reden ruim duizend voertuigen in konvooi naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Met blokkades en demonstraties in Ottawa, kleinere steden en grensovergangen maakten truckers hun onvrede duidelijk....

....Om hun protest mogelijk te maken zetten de organisatoren donatiecampagnes op. In eerste instantie via de website GoFundMe. Dat bedrijf sloot de campagne  omdat er zorgen waren over de oorsprong van de fondsen en het mogelijke gebruik voor de ‘promotie van extremisme’.

De truckers stapten toen over op de christelijke donatiewebsite GiveSendGo. In totaal doneerden bijna honderdduizend mensen via GiveSendGo, blijkt uit data die werden buitgemaakt door activistische hackers van Distributed Denial of Secrets. Zij deelden de gegevens met onderzoekers en journalisten...

...“De Canadese truckers waren de eerste die echt een vuist maakten tegen de overheid, in Europa lukte dat nergens”, zegt een Overijsselse donateur. “Ik ben van mening dat de politiek en ook de media een te eenzijdig beeld lieten zien. Er was te weinig tegengeluid. Niet dat ik bij machte ben om te oordelen waar het gelijk ligt, maar er was maar één kant van het verhaal.”

​De GiveSendGo-campagne is na enkele dagen gesloten op last van de rechter. De Canadese overheid had een zaak aangespannen om te voorkomen dat meer geld zou worden opgehaald. “Dit bevestigt mijn beeld van het politieke krachtenveld”, zegt de Overijsselse donateur. “Als een groep bezig is met iets wat de overheid niet zint, wordt ze financieel afgeknepen. Dat vind ik een slechte zaak.”

De namen van de Nederlandse donateurs zijn bekend bij de redactie. Omdat het om gelekte gegevens gaat van mensen die hoogstens een paar honderd euro overmaakten en geen publieke functie bekleden is ervoor gekozen om de namen niet te publiceren.

Alles bij de bron; Trouw


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha