Een groep Nederlandse cybersecuritywetenschappers heeft in een open brief de Nederlandse overheid opgeroepen om datalekdata van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Een zogeheten ‘cybersecuritydashboard’ zou tot betere beleidsoplossingen kunnen leiden, zo beargumenteert de Academic Cyber Security Society (ACCSS).

Nederland is wereldkampioen datalekmelden, betoogt ACCSS. “Al die meldingen kosten geld, maar het AP doet er heel weinig mee. Dat is ook niet hun taak. De data is een potentiële goudmijn voor onderzoek en beleid. Helaas blijft deze data nu liggen in een digitale bureaulade.”

De groep roept specifiek het ministerie van Justitie en Veiligheid op om de AP de financiële middelen te verschaffen om de datalekdata beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk en beleidsonderzoek. “Zo kunnen we een start maken met een cybersecuritydashboard. En kunnen wij als wetenschappelijke cybersecuritycommunity efficiënter en effectiever bijdragen aan maatschappelijke oplossingen voor optimale cybersecurity.”

De volledige brief van ACCSS is hier te vinden.

Alles bij de bron; AGConnect


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha