Zowel de gemeente Zoetermeer als de Orde van Advocaten Midden-Nederland hebben door een cc-fout een datalek veroorzaakt. Vorige maand verstuurde de gemeente Zoetermeer een e-mail naar honderdtachtig ondernemers.

"Bij het versturen van de e-mail zijn per abuis de e-mailadressen in de cc opgenomen in plaats van de bcc. Daarmee is een datalek ontstaan. De e-mail is zo snel mogelijk ingetrokken, dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de mailadressen bekend zijn geworden bij een aantal ontvangers", melden burgemeester Bezuijen en wethouder Van Driel in een memo aan de gemeenteraad (pdf).

Het datalek is vervolgens gemeld bij de functionaris gegevensbescherming maar niet bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Na zorgvuldige afweging is besloten het incident niet bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden omdat de nadelige gevolgen van het datalek als beperkt worden ingeschat", stelt het stadsbestuur.

Een soortgelijk datalek deed zich afgelopen maandag voor bij de Orde van Advocaten Midden-Nederland. De orde had aan bijna driehonderd advocatenkantoren een e-mail gestuurd en de ongeveer 275 mailadressen waren in het cc-veld geplaatst en zo voor alle ontvangers zichtbaar, meldt Advocatie.

De Raad van de Orde Midden-Nederland laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een meldingsplichtig datalek. "Uiteraard zijn de noodzakelijke maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen en is het datalek geregistreerd in ons datalekregister." De verantwoordelijk strafjurist van de Orde stuurde gisteren een excuusmail. "Het spijt mij vreselijk dat deze fout is gemaakt en ik bied daar mijn verontschuldigingen voor aan. Wij zullen alle noodzakelijke maatregelen nemen om dit in de toekomst te voorkomen."

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha