Een gemeentemedewerker van Aalsmeer en Amstelveen heeft maandagmiddag per ongeluk de gegevens van ruim 400 inwoners rondgemaild. De informatie zoals volledige naam, adres, geboortedata en geslacht maar ook huishoudenssamenstelling en IP-adres kwam voort uit een gehouden enquête over de nieuwe website. De gemeente wilde de participanten bedanken voor hun bijdrage maar omlijste dit onbewust met de data. 

De fout werd snel ontdekt en er werd gevraagd “de mail (inclusief bijlage) als niet verzonden te beschouwen” met een excuus van de verzender. Ook een woordvoerder verontschuldigd zich namens de gemeente.

Eén van de gedupeerden is de Aalsmeerse Jeroen. In eerste instantie viel hem de bijlage niet op, totdat hij later nogmaals keek en hij de Excelsheet zag. "Bij het doorspitten van dit document ontstond eerst vooral ongeloof bij mij, gevolgd met teleurstelling over het feit dat juist de mensen die voor verbetering in de digitale communicatie van onze gemeente horen te zorgen, dit soort fouten maken, met alle gevolgen van dien."

Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten, vindt dat het niet bij alleen excuses moet blijven. “Dit kwalificeert zich als een datalek, dat gemeld moet worden bij de toezichthouder. De gemeente is de controle over persoonsgegevens die door burgers aan haar zijn toevertrouwd, kwijtgeraakt.” Ook gedupeerde Jeroen hoopt dat de gemeente meer doet.

Alles bij de bron; 0297


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha