Agenten van de Antwerpse politie krijgen via de nieuwe app Focus op hun smartphone of tablet rechtstreeks toegang tot een zestig databanken. Dat gaat van het rijksregister, de nummerplaten van het DIV, over het strafregister, het wapenregister en de lijst met handelszaken in een straat tot foto’s van bewakingscamera’s.

Het maken van de app was op zich niet de moeilijkste opdracht. De grote klus was de beveiliging. Veel databanken zoals bijvoorbeeld het rijksregister bevatten gevoelige informatie die niet bestemd is voor derden. De app Focus is daarom beveiligd tot op het niveau van een bank-app. Alle opzoekingen worden gelogd om eventueel misbruik te kunnen achterhalen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft al opdracht gegeven om de Antwerpse app ook bij de federale politie en bij een 25-tal andere lokale politiezones in te voeren. De toepassingen gaan zeer ver, zeker als de agenten hun informatie uit de databanken combineren met de beelden van het ANPR-cameraschild op de invalswegen. Burgemeester De Wever wil in de volgende legislatuur nog een stap verder gaan. “Voor luchtbeelden is er nu een veel goedkoper alternatief: drones! Die zijn veel goedkoper en ook makkelijker en sneller inzetbaar. Vanaf volgende legislatuur wil ik de politie daarmee uitrusten. Voorlopig kan dat nog niet omdat er geen wetten bestaan over het gebruik van drones voor politie-doeleinden.”

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!