We maken allemaal dagelijks gebruik van internet. Bijna iedereen gebruikt wel één van de diensten van Google. En de meesten mensen hebben wel een Facebook profiel. Hiermee zetten we allemaal gegevens van ons openbaar. Maar wat gebeurt er met die gegevens? Wat weten ze allemaal over ons? Ben jij veilig op internet?

Drie studenten uit Havo 5 van het Greijdanus college in Hardenberg hebben een documentaire gemaakt over de privacy op internet. Nathan Horsman (Ommen), Elisa Seijdel (Kerkenveld) en Raymon Huisjes (Den Ham) wisten in het begin geen goed onderwerp voor hun profielwerkstuk te vinden. Toen de studenten toevallig op Google Maps keken konden ze precies zien waar, hoelang en met welk voertuig ze ergens waren geweest.

Studenten

De documentaire maakt duidelijk in hoeverre er privacy is op internet. Het is lastig om geen gebruik te maken van grote internetbedrijven zoals Google en Facebook. ‘’Als je niet op Google zit, maar een vriend wel via Gmail een bericht stuurt, dan heeft Google alsnog inzicht in je gegevens¨.

Ook kan de overheid je gegevens opvragen bij bedrijven zoals Google en wat verandert er met je privacy door de nieuwe WIV (Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten)?

Het grootste probleem is dat je vaak onbewust veel privacy weggeeft. ‘’ Als je bij een gezondheidsapp je gegevens invult, hebben vervolgens verschillende bedrijven inzicht in je medische gegevens’’ De 3 studenten willen graag mensen bewust maken van hun privacy op internet.

Bron; mail van de studenten


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha