De Reclame Code Commissie is van oordeel dat Google consumenten niet juist informeert met zijn 'Uw gegevens, u beslist'-advertentie. Die advertentie toonde een schuif met een privacy-instelling, die er in werkelijkheid niet is.

Het bedrijf toonde een schuif met 'Onthoud wat ik zoek op internet', die op 'Dat heb ik nu uitgezet' stond. Google stelde zoekopdrachten te onthouden om 'sneller betere resultaten te tonen'. "Maar we begrijpen het ook als u dit soms liever niet heeft", aldus Google in de advertentie. Gebruikers zouden daarom makkelijk kunnen instellen of zoek- of locatiegegevens onthouden worden.

De Reclame Code Commissie vond dat consumenten met deze advertentie niet goed geïnformeerd worden aangezien de zoekopdrachten nog steeds bewaard worden, ook als dit bij de instellingen is uitgeschakeld. Google doet dit dan om zijn diensten te kunnen verbeteren en niet voor het voorschotelen van gepersonaliseerde reclame of het sneller tonen van resultaten.

Google heeft een reactie op het besluit gegeven: "Deze advertentie was onderdeel van een grotere campagne om meer bekendheid te verkrijgen voor de privacy-instellingen die we bieden.  We hebben zojuist de uitspraak van de Reclame Code Commissie ontvangen en zullen hun feedback zorgvuldig bestuderen."

Alles bij de bron; Tweakers


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha