Een Canadese rechter heeft de Nederlandse politie toestemming gegeven om een server te benaderen waar mogelijk criminelen berichten hebben uitgewisseld. De criminelen communiceerden met elkaar via BlackBerry's die waren aangesloten op een speciaal netwerk.

Volgens de Canadese autoriteiten is het de Nederlanders geoorloofd om de informatie op de bewuste server te onderzoeken, al is het fysiek verschepen van de server naar Nederland niet toegestaan. Dat komt omdat de server rond de 20.000 gebruikers heeft, en de autoriteiten willen dat de privacy van onschuldige gebruikers gewaarborgd blijft. De uitspraak is online gezet op een Canadese website.

Specifiek gaat het om een server die gebruikt werd voor communicatie van BlackBerry-apparaten die met pgp versleutelde berichten uitwisselden. Dat deden zij met behulp van Ennetcom, die daarvoor een speciaal communicatienetwerk optuigde. Volgens de Nederlandse autoriteiten faciliteerde dit bedrijf actief criminele activiteiten; in april deed de politie een inval. De eigenaar van Ennetcom, dat voor ongeveer 1500 euro aangepaste BlackBerry's leverde, werd daarbij aangehouden. Op de server waar de Nederlandse politie mag gaan kijken staan mogelijk berichten van criminelen die gaan over overvallen, moord en andere criminele zaken. 

Alles bij de bron; TweakersSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!