De Britse overheid gebruikt al jaren persoonlijke patiëntengegevens van de openbare gezondheidsdienst NHS om illegale migranten op het spoor te komen. Volgens The Guardian hebben de Britse autoriteiten het afgelopen jaar gegevens van ruim 8.000 mensen in handen gekregen. Het gaat dan om niet-klinische gegevens, zoals het adres, de geboortedatum en de datum waarop ze naar de dokter gingen. Aan de hand daarvan tracht de overheid de illegale migranten op te sporen en het land uit te zetten.

Het systeem bestaat al jaren, en de National Health Service is ook wettelijk verplicht om de informatie aan de overheid door te spelen. Sinds 2014 is het aantal aanvragen wel verdrievoudigd, wat volgens The Guardian kadert in het plan van premier Theresa May om een "vijandige omgeving" te creëren voor ongedocumenteerde migranten.

Volgens Leigh Daynes, directeur van de organisatie Dokters van de Wereld, zien veel vrijwilligers van de organisatie in Groot-Brittannië regelmatig zwangere vrouwen, slachtoffers van mensenhandel en ernstig zieke mensen, die niet meer naar een gewone arts durven te gaan uit angst voor de gevolgen. 

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!