Net als in Nederland bestaat ook in Europa het recht op toegang van overheidsinformatie. Maar de Europese Commissie heeft meerdere methodes om te voorkomen dat iemand die toegang krijgt: vernietig alle e-mails, beroep je op staatsveiligheid en bescherming van privacy, stop met notuleren.

Dat maakt het bijna onmogelijk het beleid van de Europese Commissie te toetsen.

In het kort

  • De Europese Commissie verwijdert op grote schaal correspondentie, waardoor ook notulen van besloten vergaderingen, rapporten en andere interne documenten verdwijnen en burgers en andere buitenstaanders niet kunnen controleren hoe politieke besluitvorming tot stand is gekomen.

  • Alle correspondentie met lidstaten over omstreden belastingregimes blijkt verdwenen.

  • Het gebrek aan archivering is een direct gevolg van software die vanaf 2015 is geïntroduceerd. E-mails en andere documenten worden sindsdien alleen gearchiveerd als ambtenaren in Brussel een apart vinkje zetten voor registratie. Doen zij dit niet, dan worden die na zes maanden „automatisch verwijderd”.

  • Interne draaiboeken reppen van de installatie van „technische hulpmiddelen” die „automatische verwijdering” en „instant mass-deletion” van e-mails tot gevolg heeft.

Alles bij de bron; NRC


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha