In Duitsland zal technologische apparatuur moeten worden uitgerust met codes die voor de autoriteiten constant toegankelijk blijven. Op die manier moet de overheid de mogelijkheid krijgen op eigen initiatief onderzoek naar mogelijke inbreuken te voeren.

Dat blijkt uit een wet die door de Duitse regering wordt voorbereid. De nieuwe regelgeving zou op alle moderne apparaten – zoals auto’s, telefoons, computers of het internet-of-things – betrekking hebben. Het idee voor de nieuwe wetgeving werd door Thomas de Maizière, Duits minister van binnenlandse zaken, ingegeven. Hij verwijst daarbij naar de problemen die politiediensten hebben ervaren in onderzoek naar terroristische aanvallen en andere misdrijven.

De industrie moet volgens de minister dan ook worden verplicht details over de encryptie van communicatie-processen aan de gerechtelijke diensten ter beschikking te stellen. Ook wil de Maizière aan de autoriteiten de mogelijkheid bieden om elke computer vanop afstand te hacken. 

Rechten-activisten menen echter dat de nieuwe wetgeving de Duitse overheid in wezen zou toelaten om elke trafiek of het internet te onderscheppen. Daardoor zou volgens hen de overheid in staat worden gesteld om de online communicaties van al zijn onderdanen te bespioneren. Er wordt aan toegevoegd dat het nieuwe voorstel een onderdeel vormt van een hele beweging die ook in andere landen kan worden opgemerkt.

“Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië wordt gewerkt aan de wetgeving die encryptie zou kunnen aanpakken,” beklemtonen de critici. “De Maizière en zijn Franse collega hebben terzake zelfs een gezamenlijke brief gestuurd aan de Europese Commissie om de eis voor toegang tot encryptie te verdedigen. In de Verenigde Staten kan een gelijkaardige trend worden opgemerkt.”

Alles bij de bron; Express [Thnx-2-Luc]


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha