België verplicht voortaan het bijhouden van passagiersgegevens voor internationale reizen. Het vrije verkeer van personen staat in heel Europa onder druk nu blijkt dat de dader van Berlijn probleemloos vier grenzen overschreed...

...Dat nieuws doet extreemrechtse politici, van Le Pen tot Wilders, roepen om de afschaffing van het Schengen-verdrag. Dat maakt het vrije verkeer van personen mogelijk in 26 Europese landen die deel uitmaken van de Schengen-zone. Volgens Hendrik Vos, Europa-kenner van de UGent, is de afschaffing van Schengen uitgesloten: "Het klinkt stoer om dat te roepen, maar er hangen te grote economische kosten aan vast. Tegenstanders maken hun redenering zelden af. Hoe gaan ze écht de grenzen sluiten? Dat soort terroristen vinden altijd mazen in het net."

"Sommige politici roepen dat Schengen weg moet, anderen doen het gewoon", zegt Hans Bonte, die zich onthield bij de stemming. "In theorie behoudt deze wet het akkoord, maar in de praktijk belemmert ze het vrije verkeer van mensen. We leveren privacy in voor erg weinig extra veiligheid."  Binnenlandse Zaken moet bovendien tijd hebben om de databankcheck uit te voeren, waardoor tickets op voorhand moeten worden gekocht. Zomaar in Brussel op een Eurolines-bus stappen, lijkt dan niet meer mogelijk.

"Je kunt perfect je grenzen openhouden én knipperlichten installeren", klinkt het bij Jambon. "Bij autoverkeer doen we dat al door nummerplaatcontroles aan de grensovergangen. De PNR-wet ligt in het verlengde daarvan."

Alles bij de bron; deMorgen


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha