AIVD-directeur Rob Bertholee wil de encryptie van chatdiensten als Telegram, WhatsApp en Signal beperken. Het is volgens hem essentieel voor het beschermen van de rechtsorde om de communicatie van verdachte personen te ontsleutelen. Bertholee stelt zaterdag in een interview met pdfde Volkskrant . "Ik wil van diegenen die een bedreiging vormen de communicatie inzien".

Het kabinet is niet van plan de versleuteling van data te beperken. Bertholee is stellig over dit standpunt: "Dan moet je als regering ook accepteren dat we niet meer bij de communicatie van terroristen kunnen". Daarbij ontkent Bertholee stellig dat de AIVD een grote privacyschender is. "We zuigen niet alles op. Dat kunnen we niet en dat mogen we niet".

De terreurdreiging in Nederland is nog nooit zo groot geweest als nu. Bertholee gaat echter inhoudelijk niet in op deze dreiging, omdat het "de werkwijze en inspanningen van de AIVD teniet zou doen". Hij wil niets zeggen over aantallen potentiële aanslagplegers in Nederland. Ook kan hij niet in detail ingaan op de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rond Schiphol afgelopen maand.

Alles bij de bron; NUSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!