Hoe het precies moet gaan werken is nog hartstikke onduidelijk maar het kabinet probeert voor de zoveelste keer de digitale wereld te reguleren – dit keer met een wetsvoorstel om neprecensies op internet te verbieden. De demissionaire ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Stef Blok (Buitenla… ehh waar is die tegenwoordig van) willen dat de bescherming van consumenten ‘tegen oneerlijke praktijken wordt gemoderniseerd’.

Online reviews zijn vaak negatief of overdreven positief, net zoals offline reviews overigens. Omdat recensies een belangrijke rol blijken te spelen bij online-aankopen, hebben bedrijven veel belang bij (positieve) recensies. En dus is er op internet een levendige handel in neprecensies.

Onduidelijk is hoe dat te controleren valt. Is alle negatieve kritiek ook een nepreview? Is een positieve recensie altijd eerlijk? Hoe kan een webshopeigenaar (of facebook…) de echtheid van een recensie controleren voor die online komt? Handelaren, zowel digitale platforms als aanbieders, die de reviews niet beoordelen, riskeren een boete van minimaal 4% van de omzet.

Alles bij de bron; Cops-in-Cyberspace


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha