De Burgernet-app volgt burgers niet. Er wordt niet bijgehouden door de politie waar de deelnemers zich bevinden. Dat antwoordt demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op vragen van de SP naar aanleiding van berichtgeving rondom zorgen over de privacy van deelnemers aan Burgernet...

...Volgens de minister wordt bij alle beschikbare opties de privacy van deelnemers in acht genomen en is dit bevestigd door een privacyscan eind 2019. Als deelnemers zich aanmelden via de website, worden het telefoonnummer, het e-mailadres, de postcode en het huisnummer vastgelegd. Deze gegevens worden gebruikt om deelnemers als potentiële getuigen te kunnen benaderen voor opsporing of preventie. Met het telefoonnummer en e-mailadres kan de deelnemer worden bereikt en met het adres kan worden beoordeeld welke deelnemers worden benaderd.

Het digitaal buurtonderzoek is een extra functionaliteit in de app waaraan de gebruiker optioneel kan deelnemen. Als iemand wil deelnemen, worden een e-mailadres, postcode en huisnummer gevraagd. De gebruiker ontvangt vanuit een politieteam een e-mail als er bijvoorbeeld is ingebroken in de buurt waar deze persoon woont met de vraag of hij/zij iets bijzonders heeft gezien of gehoord.

Alles bij de bron; Beveiliging


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha