D66 wil opheldering van demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de berichtgeving dat de politie vijf jaar lang zonder wettelijke basis gezichten van automobilisten en bijrijders heeft gefotografeerd door middel van kentekencamera's. Inmiddels is de politie hiermee gestopt.

"Hadden de betreffende toezichthouders van deze onrechtmatige surveillance op de hoogte kunnen zijn? Zo nee, waarom niet? Welke checks and balances hebben hier volgens u gefaald?", vragen D66-Kamerleden Sneller en Van Ginneken. 

"Deelt u de mening dat de basis van onze rechtsstaat is, dat alles wat de overheid doet gebaseerd moet zijn op democratisch gelegitimeerde wet- en regelgeving? Hoe weegt u in dit licht de consequente overschrijding van de grenzen van de eigen bevoegdheden en de consequente schending van de privacyrechten van burgers door de overheid?", vragen de Kamerleden verder. Grapperhaus moet ook laten weten of gemaakte beelden gegarandeerd na 28 dagen worden vernietigd en welke controle daarop plaatsvindt. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha