Voor drie halfbroers werd jeugdhulp aangevraagd bij de gemeente. Ze moesten een financieel plan ondertekenen en krijgen een dossier toegestuurd waarin gevoelige informatie staat over alle drie de broers. Hun moeder heeft namens de kinderen klachten ingediend bij de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman. Zij zijn daarop een gezamenlijk onderzoek gestart en verklaarden de klachten gegrond. De gemeente heeft niet voldoende rekening gehouden met de privacy van elk van de drie kinderen.

de Nationale ombudsman en Kinderomsbudsman hebben aanbevelingen opgesteld over hoe gemeenten volgens hen om zouden moeten gaan met het informeren van jongeren over de hulp die zij krijgen. Dat zijn:

  • Bepaal met oog op de privacy of en zo ja, welke informatie met een jongere gedeeld mag worden. De regel daarbij is: als het niet nodig is, dan mag gevoelige informatie van iemand anders niet gedeeld worden.
  • Bepaal vervolgens welke informatie nodig is voor de jongere om zijn mening te vormen. Laat de jongere zijn mening vormen, maar belast hem of haar niet onnodig. Laat de jongere en zijn ouders hierin zoveel mogelijk meedenken.
  • Denk na over hóe de informatie bij de jongere terecht komt.

Alles bij de bron; GemeenteNU


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha