De AIVD moet wegblijven van de versleutelde berichten die via chatapplicaties als WhatsApp worden verstuurd. Het pleidooi van inlichtingentopman Bertholee dat terrorisme beter kan worden bestreden als zijn dienst meer toegang krijgt, vindt geen steun in de Tweede Kamer.

vooral de linkerflank van de Kamer voelt er niets voor om encryptie te beperken, omdat het ten koste zou kunnen gaan van de privacy van gebruikers. „Daarmee zou je de integriteit van heel het internet aantasten”, stelt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. „Via dat soort achterdeurtjes hol je de waarborgen uit die we nu hebben.”

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie sluit zich daarbij aan. „Bertholee stelt het veel te algemeen. Je zou de privacy van iedereen aantasten om enkelen aan te pakken. Laat hem eerst maar eens bewijzen dat het telkens meer inleveren van privacy, de veiligheid ten goede komt.” De SP vindt bij monde van Kamerlid Ronald van Raak dat „burgers en bedrijven hun data juist beter moeten kunnen beschermen.”

"Geen schijnveiligheid ten koste van onze privacy!", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op Facebook. Hij spreekt van een zorgwekkend interview met een zeer geïrriteerde Bertholee.

Verhoeven hekelt vooral de angst die de AIVD-directeur probeert te verspreiden, maar waarvoor nergens bewijs wordt geleverd. "Onderbouwing van de angstbeelden is onmogelijk want dat zou potentiële terroristen in de kaart spelen. We moeten hem dus maar gewoon geloven. Deze bangmakerij is merkwaardig en past niet in de eerdere communicatiewijze van de AIVD", gaat Verhoeven verder.

Hoewel Bertholee stelt dat de dreiging nog nooit zo groot is geweest, is het dreigingsniveau dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hanteert al jaren hetzelfde. "De AIVD-baas jaagt mensen schrik aan zonder concreet te worden en zonder het officiële dreigingsniveau aan te passen. Hij vindt privacy maar gezeur en eist vergaande nieuwe bevoegdheden zonder de noodzaak ervan te onderbouwen.", hij vindt dat Bertholee zijn energie beter kan steken in betere synergie met andere diensten.

Alles bij de bron; Telegraaf & SecuritySchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!