De vreemdelingenpolitie heeft jarenlang persoonsgegevens van veelal onschuldige asielzoekers gekoppeld aan strafrechtelijke informatie. De politie probeerde zo criminele en staatsgevaarlijke asielzoekers op te sporen, maar kwam er vorige maand na een privacytoets achter dat dit niet mocht. Het project is stilgelegd, bevestigt de politie na vragen van NRC...

...Na de aanslagen van 2015 in Parijs beloofde minister-president Mark Rutte (VVD) de Tweede Kamer dat asielzoekers die een verblijfsaanvraag doen strenger worden gecontroleerd. Een belangrijke aanscherping begon in 2016, met politieproefproject ‘Athene’.

Ter identificatie doorzoekt de politie sindsdien de telefoons van alle vreemdelingen die asiel aanvragen en controleert ze berichten, foto’s en contactlijsten op signalen van mensenhandel en -smokkel en terroristische dreiging. Als politiemedewerkers verdachte informatie aantreffen (bijvoorbeeld foto’s van wapens of het telefoonnummer van een mensensmokkelaar) wordt de mobiele telefoon in beslag genomen. De politie maakt vervolgens een kopie van alle data en slaat die op in de eigen systemen. Op die manier neemt de politie maandelijks honderden telefoons in beslag.

Ook werden telefoongegevens van asielzoekers, verkregen in het kader van hun asielaanvraag, vergeleken met strafrechtelijke informatie, zoals telefoonnummers van veroordeelde mensenhandelaars. Dat gebeurde om aanknopingspunten voor opsporingsonderzoeken te vinden.

De politie zegt nu in een reactie dat Athene zich niet laat „rijmen” met privacywet AVG, die sinds mei 2018 van toepassing is. Volgens de politie gaf de wet voor die tijd wel toestemming voor de methode. De gegevens van de asielzoekers zijn volgens de woordvoerder inmiddels uit de politiesystemen verwijderd.

Alles bij de bron; NRC [Thnx-2-Niek]


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha