We vroegen de politie het verslag van een onderzoek naar hun afluisterapparatuur openbaar te maken. Ze weigert dat niet eens, maar reageert gewoon niet. Daarmee steekt ze een middelvinger op, naar ons, naar de maatschappij én naar de democratische rechtsstaat.

Waarom de politie dat rapport onder de politiepet houdt? We weten het niet. Wat we wél weten is dat er in 2017 of 2018 onderzoek gedaan is naar de afluisterapparatuur van de politie. Onderzoekers hebben gekeken naar het systeem dat voorkomt dat advocaten afgeluisterd worden. De onderzoekers keken ook naar de opslag van afgetapte gesprekken.

Dat weten we omdat de minister dat vorig jaar aan de Tweede Kamer schreef. In diezelfde brief schreef hij heel (maar dan ook echt héél) beknopt over de resultaten van het onderzoek. Over het filter voor advocaten schreef hij: "behoeft aandacht". Over de opslag van de afgetapte gesprekken zweeg hij in alle talen.

Wat ook te denken geeft, is de reactie van de politie op ons verzoek om het rapport openbaar te maken. Eerst weigerde de politie met een kulargument (een beroep op de Grondwet, die in dit geval helemaal niet relevant is). En dus tekenden we bezwaar aan. De politie weigert ons nu niet het document, ze weigert überhaupt een beslissing op ons bezwaar. En dat maakt dat we onthand zijn. Want zonder beslissing kunnen we die beslissing ook niet aanvechten.

Natuurlijk zijn we alsnog naar de rechter gestapt. En die gaf ons gelijk. De uitspraak was glashelder: neem direct een beslissing op het verzoek van Bits of Freedom op straffe van een dwangsom. Inmiddels zijn we alweer een half jaar verder en is de politie ons meer dan 15.000 euro schuldig, maar wachten we nog altijd op een beslissing.

De weigering om een beslissing te nemen laat zien dat niet transparant zijn alleen maar vermoedens, speculatie en meer zorgen aanwakkert. De politie benadeelt niet alleen ons allemaal, maar draait ook zichzelf een loer. Nu de politie weigert een beslissing te nemen, de wet overtreedt, de rechter negeert én er ook nog eens bakken met geld voor over heeft, doet ze niets minder dan onze democratische rechtstaat ondermijnen.

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha