Het Known Traveller Digital Identity (KTDI) programma van het WEF moet mensen paspoortloos tussen internationale bestemmingen laten vliegen. Reizigers kunnen hun paspoort via een app op hun smartphone laden. Vervolgens worden de gegevens via nfc uitgelezen en gecontroleerd. 

Begin 2018 werd Nederland door het WEF en de Canadese overheid benaderd om deel te nemen aan een proefproject om het Known Traveller Digital Identity (KTDI) concept in de praktijk te testen. Voor de uitvoering van het project is een publiek-privaat consortium ingericht, bestaande uit het WEF, Canadese overheid, Nederlandse overheid, Air Canada, Toronto Pearson International Airport, Aéroports de Montréal, KLM, Schiphol, Accenture en Vision-box. Het projectmanagement aan Nederlandse kant is ondergebracht bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Bij de proef zou de "digitale representatie" van het paspoort, met toestemming van de passagier, worden opgeslagen in een beveiligde database die beheerd wordt door de Rijksdienst van Identiteitsgegevens (RvIG). Deze gegevens zouden voor de duur van de pilot worden bewaard. De pilot zou eind 2020 moeten plaatsvinden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

Door de ontwikkelingen heeft de planning van de pilot vertraging opgelopen en Canada en Nederland heroverwegen of zij de implementatie van de pilot nog willen voortzetten en in welke vorm. "Op dit moment is het derhalve zeer onzeker of deze pilot nog geïmplementeerd zal worden", aldus de staatssecretaris.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha