RFID

Het systeem achter de laadpassen voor elektrische auto’s blijkt fraudegevoelig. Dat toont internetbeveiliger Eset aan door met een simpele truc het unieke id-nummer van de pas te kopiëren.

Om de laadpas te kraken, volstaan een Android-app voor het lezen van de nfc-chip en een Proxmark3 nfc-writer waarvan namaakversies voor enkele tientjes verkrijgbaar zijn in Chinese webshops. Nadat de unieke identiteitscode van de originele kaart via de nfc-reader is bemachtigd - waarvoor dus wel de kaart van de pashouder moeten worden gescand - wordt de code naar een andere kaart gekopieerd. Vervolgens is de gekopieerde pas te gebruiken om te betalen bij laadpalen. 

Bij het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) zou het probleem al langer bekend zijn. Maar in de afwegingen rondom gebruiksvriendelijkheid - de passen moeten werken bij laadpalen van verschillende aanbieders - zou het platform dat een aanvaardbaar risico vinden. 

Fastned, dat laadpalen langs snelwegen aanbiedt, verklaart dat de passen ‘niet de best beveiligde techniek’ gebruiken en dat het bedrijf daarom scherp op fraude let. Fraudeurs zijn volgens Fastned bovendien met camerabeelden op te sporen omdat die de stations beveiligen en kentekens registreren.

‘Het probleem is dus bekend bij de aanbieders van de passen, maar waarschijnlijk is het niet op korte termijn op te lossen. Dat komt door de infrastructuur van het systeem achter de betaalpassen. Het unieke id-nummer is op dit moment de enige authenticatie van de kaart.’ aldus Dave Maasland, directeur Eset Nederland

Alles bij de bron; Computable


 

De ANWB "RFID Cover Paspoort" blijkt niet helemaal te werken. Dat laat Joris Cavelaars van de Hogeschool van Amsterdam aan het televisieprogramma Zembla weten.

De paspoorthoes van de ANWB moet identiteitsfraude voorkomen door de foto en burgerservicenummer van de houder af te schermen, alsmede het nummer van het identiteitsbewijs. "De RFID-cover beschermt uw paspoort en identiteitskaart eveneens tegen het ongewenst uitlezen van de RFID chip", aldus de ANWB. De chip bevat namelijk ook de informatie van de houder. Toch blijkt de paspoorthoes niet te voorkomen dat de rfid-chip via een willekeurige app is uit te lezen.

"Geen enkel product is zaligmakend en biedt honderd procent garantie", aldus de ANWB in een reactie.

Alles bij de bron; Security


 

In de afgelopen drie jaar hebben zo'n drieduizend inwoners van Zweden een microchip ter grootte van een rijstkorrel laten aanbrengen onder de huid van hun rechterhand. Dit meldt persbureau AFP. Dankzij deze microchip hebben zij geen ID-kaart, OV-kaart of toegangspasjes meer nodig.

De microchip wordt met een injectiespuit ingebracht in de hand. Het lichaam uitrusten met technologie wordt Biohacking genoemd. Een paar jaar geleden begon de Zweedse biohackinggroep 'Bionyfiken' met het organiseren van ‘implanteerfeestjes’. Daarbij lieten mensen in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Mexico massaal chips in hun handen implanteren.
Het openbaar vervoer in Zweden is ook begonnen met het scannen van de handen van passagiers met biometrische chips.

Bionyfiken'-oprichter Hannes Sjöblad zei al in 2015 tegen Tech Insider: “We zijn onze lichamen op grote schaal aan het updaten met draagbare technologie, de zogenaamde wearables. Maar al die wearables kunnen binnen vijf tot tien jaar geïmplanteerd worden. Wie wil er nou een lompe smartphone meeslepen of een smartwatch dragen als je dat ook gewoon in je vingernagels kunt aanbrengen? Ik denk dat we die kant op gaan.”

Alles bij de bron; EO-Visie


 

Wat is ReadID in één tweet?

“Fraude en vervalsing tegengaan door met je mobiel de RFID-chip in een paspoort of rijbewijs uit te lezen om de echtheid te verifiëren.” Criminelen ontfutselen mensen die op hen lijken bijvoorbeeld hun rijbewijs, zodat ze een valse identiteit kunnen gebruiken bij hun daden. Nu is het zo dat de pasfoto in de RFID-chip een hoge resolutie heeft en in kleur is opgeslagen. Met ReadID kun je de foto vele malen uitvergroten zodat het beeld van de persoon duidelijker is. De optische kenmerken in de chip zijn maar lastig te vervalsen. Door de uitvergrote foto te vergelijken met het gezicht van de misdadiger, valt de laatste door de mand.”

Hoe werkt ReadID?

“Om toegang te krijgen tot de chip, scan je eerst met de camera van je smartphone de ‘machineleesbare stroken’ van de ID. Overheidsinstanties gebruiken bijvoorbeeld ons product. Maar ook particulieren via onze demo-app. In die unieke, persoonsgebonden informatie is het documentnummer, de geboortedatum en de geldigheidsdatum van een persoon verwerkt. Dat geeft onder andere toegang tot de persoonlijke gegevens, de pasfoto, je digitale handtekening en het land van uitgifte die op een paspoort staan en kun je verifiëren of het document echt is.”

Kun je de chip niet in één keer uitlezen? Waarom moet je eerst de stroken scannen?

“Die scan is in feite een beschermende stap: niet om vervalsingen tegen te gaan, maar om de privacy van de gebruiker te beschermen. RFID-chips kunnen namelijk op korte afstand gelezen worden. In tegenstelling tot bankpassen waarmee je contactloos betaalt, is er bij paspoorten een toegangscode nodig die in de machineleesbare stroken staat. Door het scannen van deze stroken, krijgt de gebruiker toegang tot de RFID-informatie.”

Met de demo-app kan ik dus zien hoe ReadID werkt?

“Ja, die laat zien of de chip in je paspoort het doet en controleert of het paspoort wel echt is. De app is primair een marketinginstrument dat onze internationale ambities moet waarmaken.

Wie zijn al klant van ReadID?

“De Nederlandse politie is onze launching customer. Twintigduizend agenten maken op straat al gebruik van ReadID. Ook lopen er drie pilots met Nederlandse banken.”

Alles bij de bron; EMerce


 

Medewerkers van een Mechels technologiebedrijf hebben binnenkort geen badge meer nodig. Voortaan gebruiken ze een chip die in hun hand is ingebracht. De zaakvoerder van New Fusion introduceert de chip die voor honden en katten gebruikt wordt, nu ook bij zijn werknemers.

“Het idee is ontstaan op een van onze ‘overlegvrijdagen Eén van mijn werknemers was op zoek naar een praktische manier om te ontsnappen aan al die verschillende badges, toegangskaarten en scans. Toen kwamen we op het idee om een chip te ontwikkelen, die alle informatie bundelt onder de huid.”  Inmiddels hebben zes van de twaalf werknemers beslist om een chip te laten inplanten. “Midden december laten zes mannen vrijwillig een chip inplanten in hun hand. Ze beschouwen de chip eerder als een verlengstuk van hun eigen lichaam en willen na al dat harde werk nu zelf het eindresultaat beoordelen.” 

De chip vervangt de klassieke toegangsbadge binnen het bedrijf en opent elke deur. Maar de technologie biedt nog meer mogelijkheden. “De chip werd uitgerust met een geheugen, dat onder meer de visitekaartjes van het bedrijf bevat. “Als er iemand met een smartphone van het merk Samsung tegen de handpalm toetst, kan je contactloos je kaartje overhandigen aan de andere persoon dankzij een standaard applicatie. 

En wat als een werknemer opstapt of ontslagen wordt? “In principe blijft de chip in je hand zitten”, zegt Nys. “Als iemand beslist om op te stappen of ontslagen wordt, zal de chip gedeactiveerd worden. Wie wil kan de chip ook laten verwijderen via een kleine ingreep maar dat is niet noodzakelijk. Je volgende werkgever kan gebruikmaken van diezelfde chip en allerlei nieuwe informatie en codes toevoegen.”

Alles bij de bron; Nieuwsblad [Thnx-2-Luc]


 

Samen met Tönnjes (autoregistratiesystemen) en Kirpestein (nummerplatenfabrikant) heeft NXP een jaar lang testen uitgevoerd met identificatiechips. Het Nederlandse bedrijf wil kentekens van wagens voorzien van radio-frequency identification (RFID)-chips.

NXP testte zijn systeem gedurende een jaar uitvoerig. Het bedrijf voorzag een honderdtal militaire voertuigen op de landmachtbasis in Oirschot van zijn passieve labels. Dit bracht verschillende obstakels met zich mee. Militaire voertuigen zijn immers bepantserd, wat het signaal kan verstoren. Bovendien dienen de signalen vanaf een relatief grote afstand worden uitgelezen, terwijl wagens tegen hoge snelheden rijden.

De RFID-chips maken daarom gebruik van Ucode DNA, een encryptietechnologie van NXP. Deze techniek werkt tussen 860 MHz en 960 MHZ, wat binnen de ultra high frequency (UHF)-band valt. Hierdoor kunnen de chips tot een afstand van twaalf meter worden uitgelezen, terwijl het voertuig snelheden van 150 kilometer per uur haalt. De encryptietechnologie van NXP versleutelt het signaal met 128 bit advanced encryption standard (AES). 

Volgens het bedrijf is zijn technologie klaar om ingezet te worden in Europa. “De positieve resultaten van de tests hebben ertoe geleid dat de chips al op grote schaal worden gebruikt in Zuid-Amerika. Aangezien de technologie de privacy van auto’s respecteert, is de technologie eveneens klaar om in Europa gebruikt te worden,” zegt Olaf Renz van Tönnjes.

Alles bij de bron; ZDNet


NXP heeft een eerste test met rfid-chips voor kentekenplaten afgerond. De test vond plaats op een militaire basis in Oirschot waar een jaar lang met meerdere militaire voertuigen werd getest. De kentekenplaten van auto's en vrachtwagens op de basis werden van een passieve geïntegreerde rfid-chip voorzien. Ook werd er een vignet met rfid-chip achter de voorruit geplaatst.

Vervolgens werden de chips via boven de weg bevestigde apparatuur uitgelezen. Dit uitlezen kan op een afstand tot 12 meter en met snelheden tot 150 kilometer per uur. De rfid-chips in de kentekens en het vignet maken gebruik van de langeafstands-encryptietechnologie die NXP ontwikkelde. Deze technologie moet ervoor zorgen dat alleen rfid-lezers met de juiste cryptografische sleutels de rfid-chips kunnen uitlezen. Via de chips is het mogelijk om de locatie van voertuigen te monitoren. 

Alles bij de bron; Security


Met een chip in je hand je kop koffie afrekenen of inchecken op 't station: het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan al echt. Wereldwijd hebben zo'n 2000 mensen al zo'n ding laten implanteren. En ook steeds meer Nederlanders lopen rond met een onderhuidse chip. Tom van Oudenaarden, eigenaar van een piercingshop, is – voor zover hij weet – de enige in Nederland die de chips implanteert. Hij heeft er dit jaar bij zo'n vijftig Nederlanders eentje gezet. En volgens hem wordt de belangstelling alleen maar groter. 

In de handen van Martijn Wismeijer zitten sinds een aantal weken twee chips, de ene chip als spaarrekening voor bitcoins. Op de chip in zijn andere hand bewaart hij wachtwoorden voor zo'n 900 websites. "Veel mensen gebruiken overal hetzelfde wachtwoord", zegt Martijn. "Ik vind dat een heel slechte gewoonte." 

Als hij naar een grote conferentie gaat, zet hij zijn visitekaart op zijn chip. "Mensen hoeven alleen mijn hand te scannen, dan hebben ze al mijn contactgegevens."

Maar is zo'n hand vol informatie wel veilig? Volgens VU-onderzoeker Melanie Rieback niet. "De chips zijn makkelijk te hacken", zegt ze. Je kunt ze wel versleutelen, maar dat is volgens haar lastig. "De chip is goedkoop en heeft niet veel stroom, daardoor ondersteunt het geen sterke cryptografie." Martijn is niet zo bang voor dieven; hij heeft zijn chip namelijk met een speciale, eigen encryptie versleuteld.

Alles bij de bron; NOS


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha