Data verandert onze samenleving. Steeds meer van onszelf en onze omgeving wordt vastgelegd in datasets. En steeds meer beslissingen worden genomen op basis van de analyses van deze data. Van de financiële markten, tot persoonlijke gezondheid en sociale relaties; overal spelen gegevens een rol. Met behulp van data kunnen we efficiënter werken en maatschappelijke problemen oplossen, maar tegelijkertijd creëren we ook nieuwe vraagstukken en problemen. 

Het weblog ‘Data denkers’ is onderdeel van een verkennend onderzoek van het Rathenau Instituut naar de maatschappelijke veranderingen die worden veroorzaakt door het toenemend verzamelen en gebruik van data. De bloggers zijn jonge professionals en experts die ieder vanuit hun eigen werkgebied of discipline hun visie geven op de datasamenleving.

De eerste bijdragen zijn van onderzoekers Jelte Timmer en Linda Kool. Linda Kool vraagt zich af wat er onder de motorkap gebeurd van een ‘big data analyse’. Jelte Timmer is bang dat zijn smartphone hem straks beter kent dan hij zichzelf.

Alles bij de bron; Rathenau