In de mail ontving ik het volgende bericht;

Goedemorgen,

Na de zoveelste envelop van Bevolkingsonderzoek voor darmkankeronderzoek en borstscreening besloot ik mij grondig af te melden, dus ik belde eerst om te vragen of ze mijn gegevens helemaal uit hun database konden verwijderen. Ja, dat kon, maar dan hadden ze wel een handtekening nodig.

Ik ontving een formulier met vakjes om aan te vinken. Ik vinkte alles aan, stuurde het op en kreeg later keurig netjes een bevestigingsbrief met een lijst voor alles waar ik nu voor afgemeld ben, waaronder:

"Geen gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek BMHK. De beoordeling van uitstrijkjes en zelfafnamesets vindt plaats in een screeningslaboratorium. Het lichaamsmateriaal wordt na beoordeling door het laboratorium vernietigd en wordt niet gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek."

Dit lijkt erop dat lichaamsmaterialen normaal gesproken standaard en zonder toestemming van de patient gebruikt kunnen worden voor diverse wetenschappelijke activiteiten. Is dit misschien iets voor PrivacyNieuws om verder uit te diepen?

Met vriendelijke groet, .....

Ik heb de schrijfster geantwoordt dat er in 2017 zeker twee artikelen over zijn geplaatst omdat de wet destijds is opgerekt. Voor de geïnteresseerden ... dat waren deze twee berichten; 1 & 2.

Met haar instemming plaats ik haar bijdrage zodat jullie weten dat je je ervoor af kunt melden en hoe dat in zijn werk gaat.