Schoenenwinkel Manfield mag een werkneemster niet verplichten een autorisatiesysteem te gebruiken voor het kassasysteem dat werkt op basis van een vingerscan. Dat is volgens de rechtbank van Amsterdam namelijk in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Manfield en de werkneemster dienden een gezamenlijk verzoek in bij de rechtbank. Zo willen zij duidelijkheid krijgen over de vraag of een medewerker in het algemeen op goede gronden mag weigeren de vingerafdruk voor een nieuw ingevoerd systeem van vingerscanautorisatie af te staan. Werknemers van Manfield kunnen alleen nog toegang verkrijgen tot het kassasysteem als zij hun vingerafdruk scannen. Daarnaast registreert het systeem de werktijden. De kantonrechter beoordeelde de kwestie op basis van de Europese regelgeving op het gebied van privacy en de daaruit voortvloeiende regelgeving op nationaal niveau.  

...De bezwaar makende werkneemster vindt dat met een vingerscanautorisatiesysteem een ongerechtvaardigde inbreuk op haar privacy wordt gemaakt. Bovendien steekt het dat over de invoering op geen enkele wijze met haar en/of andere werknemers is gecommuniceerd, zodat zij op enig moment voor een voldongen feit is gesteld. Naar haar mening is op grond van artikel 9 AVG de verwerking van biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon verboden. Ook het vingerscansysteem is volgens de werkneemster niet veilig. Diverse collega’s zouden na het scannen van hun vinger een andere naam te zien gekregen hebben. Van een waterdicht systeem kan dus niet worden gesproken. Ook vindt zij niet dat een schoenenwinkel een zeer vergaande strenge beveiliging noodzaakt. Het is geen kerncentrale...

...Als het vingerscansysteem alleen zou worden gebruikt voor identificatie van werknemers, zou het mogelijk zijn toegestaan. Het autorisatiesysteem wordt echter ook gebruikt voor tijdregistratie. Dat betekent dat er een koppeling in het systeem wordt gemaakt tussen het uitvoeren van de vingerscan en de betrokken persoon. Daarom is er naar het oordeel van de kantonrechter sprake van verwerking van persoonsgegevens in de zin van de AVG en dat is in dit geval niet toegestaan. De rechter verwerpt het beroep van Manfield op het bedrijfsbelang van fraudebestrijding. Het staat de winkelier vrij op te treden tegen fraude, maar wel op een wijze die in overeenstemming is met de AVG.

Alles bij de bron; BeveilNieuws