De meeste mensen denken bij de woorden biometrie en paspoort aan vingerafdrukken. Maar de gezichtsscan in het paspoort en de identiteitskaart is ook een biometrisch kenmerk, dat gebruikt wordt voor surveillancetechnieken die een ernstige inbreuk op de privacy vormen.
In Nederland is op 26 augustus 2006 het biometrisch paspoort ingevoerd. Vanaf die datum werd er een nieuw model paspoort en identiteitskaart uitgegeven met een RFID chip. Op de chip staan alle persoonlijke gegevens die ook buiten op de kaart staan. De foto is in kleur en kan op een monitor worden uitvergroot. Wanneer je het paspoort of identiteitskaart op een speciaal controleapparaat legt, kunnen de gegevens in de chip worden uitgelezen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op Schiphol, maar het kan ook op het stadhuis als je daar om vraagt.
...Inmiddels zijn vingerafdrukken voor de identiteitskaart niet langer verplicht maar voor het paspoort nog wel. Minister Plasterk meent dat daarmee de problemen van mensen met ernstige bezwaren tegen biometrie zijn opgelost. Maar is dat ook zo? Nee! De identiteitskaart is nog steeds biometrisch want er zit een RFID chip in met een gezichtsscan die ook in een database wordt opgeslagen en voor andere doeleinden kan worden gebruikt.
Ook wil de regering een centrale database waar al die gezichtsscans inkomen nog steeds niet uitsluiten. De vingerafdrukken zijn weliswaar uit de database gewist maar de gezichtsscans kunnen nog steeds gebruikt worden voor opsporing. Daarvoor hoeft alleen de wet een klein beetje te worden aangepast, net zoals Minister Opstelten dat met het bewaren van kentekens ook heeft gedaan.
Alles bij de bron; PlatformBurgerrechten